3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăEconomieGuvernul a rambursat accize de 8,18 milioane de lei către 150 de...

Guvernul a rambursat accize de 8,18 milioane de lei către 150 de firme de transport

”Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) mulţumeşte Guvernului, Ministerului Transporturilor (MT), Autorităţii Rutiere Române (ARR) şi Ministerului Finanţelor Publice (MFP), după ce, la finalul anului trecut, au fost realizate primele plăţi către transportatorii rutieri aferente schemei de rambursare a supraaccizei. Astfel, în urma intervenţiilor UNTRR privind implementarea unei scheme de rambursare a supraaccizei, aproape 150 de firme de transport rutier au depus 311 cereri şi au beneficiat de facilitate, Ministerul de Finanţe achitând către acestea peste 8,18 milioane lei”, se arată în comunicat.

UNTRR a subliniat că a demarat discuţiile cu autorităţile române cu privire la schema de rambursare a supraaccizei încă din luna august 2017, astfel încât impactul financiar cauzat de majorarea accizei să nu afecteze competitivitatea firmelor de transport.

”După aproape un an de zile de intervenţii şi întâlniri susţinute, a fost publicată HG 549/2018 privind condiţiile, procedura şi termenele de restituire a sumelor reprezentând ajutor de stat pentru suportarea unei părţi din accizele calculate pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor”, se arată în comunicat.

La acel moment, UNTRR a cerut autorităţilor ca alocarea de sume să fie suficientă pentru onorarea plăţilor, astfel încât rambursarea supraaccizei să se dovedească o practică utilă pentru menţinerea competitivităţii firmelor de transport din România, întrucât industria de transport rutier are o contribuţie de peste 5% în PIB şi 25% în exportul de servicii al României.

Recuperarea supraaccizei se acordă pentru motorina achiziţionată cu data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 25/2018 privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal – bugetare şi până la data de 31 decembrie 2019. Astfel, operatorii de transport pot solicita restituirea accizei pentru motorina achiziţionată începând cu 30 martie 2018.

Potrivit HG 549/2018 privind condiţiile, procedura şi termenele de restituire a unei părţi din supraacciza la motorină, administratorul schemei trebuie să soluţioneze cererile de restituire în termen de maximum 35 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii, urmând ca plata să fie realizată de MFP în maximum 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării deciziei.

”UNTRR salută deschiderea Autorităţii Rutiere Române de eficientizare a procesului de recuperare a accizei suplimentare prin implementarea Sistemului informatizat de administrare a schemei de stat în vederea depunerii cererilor de restituire de accize şi a documentelor însoţitoare”, se arată în comunicat.

Deşi restituirea supraaccizei a fost demarată cu întârziere în 2018, UNTRR solicită Guvernului, Ministerului Transporturilor şi Ministerului Finanţelor Publice să aloce un buget suficient schemei de rambursare a supraaccizei în 2019 şi să plătească sumele aferente firmelor de transport rutier fără întârzieri, în termenul prevăzut de legislaţie.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă