Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

RECTIFICARE BUGETARĂ. În pofida controverselor, Executivul susţine că este o rectificare pozitivă

Guvernul a adoptat prima rectificare bugetară. Reducerile rămân cele anunţate de săptămâna trecută

Guvernul a adoptat rectificarea bugetară pentru anul 2019, la prima vedere păstrând datele anunţate cu săptămână în urmă.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

14.08.2019 - 10:25

Ministerul Educației va primi mai mult cu 42.4% față de anul 2018. Reducerea cu un miliard a venitului se referă la programul „Merg la școală”, neprevăzut în programele finanțate până la finalul acestui an. Bugetul Ministerului Sănătății rămâne acelaşi. „În ședința de guvern de astăzi (n.r.: luni 12 august), vom adopta proiectul rectificării bugetare, pe care ministrul Finanțelor l-a prezentat în prima lectură, în ședința precedentă”, anunţase premierul Viorica Dăncilă. Ea a repetat că e vorba despre o rectificare pozitivă, “prin care asigurăm sumele necesare la plata salariilor, pensiilor și indemnizațiilor sociale, pentru buna funcţionare a instituțiilor, cât și pentru continuarea investițiilor în domenii prioritare”.

Dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate, Guvernul va reveni ulterior, cu sume suplimentare, la a doua rectificare, a promis premierul. Interesant e că, prin această afirmaţie, Dăncilă recunoaşte indirect cel puţin că există întârzieri la unele capitole bugetare, unde s-au făcut artificii. Din sumele cu care ar mai trebui să se revină, se înţelege, iarăşi indirect, că la acele capitole rectificarea bugetară ar putea să fie în realitate negativă.

 

Deficit bugetar: 2,76%

Guvernul va acorda bani, după rectificarea bugetară, și pentru refacerea infrastructurii în zonele afectate de inundații. Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul rectificãrii bugetare cu respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar. PIB s-a majorat la 1.031 de miliarde de lei, față de 1.022,5 miliarde de lei, cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an. Diminuări de bugete au fost operate la Transporturi (–128,8 milioane de lei), Ministerul Fondurilor Europene (–681,9 milioane de lei), Ministerul pentru Mediul de Afaceri (–243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii (–310,4 milioane de lei), Cercetare (–369,1 milioane lei), Ministerul Educației (–1,03miliarde lei) şi Secretariatul General al Guvernului (–143,6 milioane lei). Toate aceste reduceri de bugete rămân neschimbate, comparativ cu cifrele anunţate săptămâna trecută.

Citește totul despre:

#buget #lazi

Comentarii