Gigantul Rosneft renunță la perimetrele din Venezuela

Uneori, ca să-ţi dai seama cum stai, este bine să te uiţi cu mare atenţie la cum stau cei mai săraci dintre săracii lumii. Ei bine, de la aceştia pleacă până şi ruşii. Coronacriza globală modelează energetic geopolitica. Rusia este afectată puternic.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 21.05.2020 - 23:48

Cel mai mare producător de petrol din Rusia, Rosneft, a întrerupt toate operațiunile din Venezuela, inclusiv activitățile de tranzacționare și exploatare a câmpurilor petroliere.

Firma pare să evite astfel sancțiunile SUA, pentru afacerile sale cu Venezuela, stat care se află sub embargou.

Rosneft a anunţat că îşi va vinde toate activele sale din Venezuela și că a anulat transporturile petroliere din țara sud-americană, după ce Statele Unite ale Americii au sancţionat firma, din cauza activității din Venezuela.

Rosneft a anunțat vânzarea activelor sale venezuelene către o companie deținută 100% de guvernul rus, spune OilPrice.com.

“Rosneft a anunțat vânzarea activelor sale venezuelene către o companie deținută 100% de guvernul rus.” OilPrice.com

The Hill anunţă că noua entitate de stat rusească Zarubejneft e cea care va permite Rusiei să evite sancţiunile SUA. Cum? Simplu: birocratic, până când mecanismele democratice se mişcă la Washington, haiduceala continuă la Caracas.

Comentând performanța Rosneft din Q1 2020, directorul executiv Igor Secin, vechi prieten al preşedintelui Vladimir Putin, a anunţat că a încheiat o tranzacție ce ar fi fost anunțată anterior, “pentru a transfera către o companie care este deținută 100% de Guvernul Federației Ruse toate activele (n.r.: Rosneft) din Venezuela, inclusiv cele de participare la proiecte din Petromonagas, Petroperija, Boqueron, Petromiranda și Petrovictoria, precum și companiile de servicii petroliere și operațiunile de tranzacționare".

 

Pe pierderi

Operațiunile Rosneft în Venezuela „au fost complet întrerupte”, a afirmat Secin. Principalul producător de petrol din Rusia a raportat, în Q1 2020, o pierdere netă de două miliarde de dolari, din cauza cotaţiilor scăzute ale petrolului și deprecierii rublei.

Pierderea din Q1 2020 e aproape în oglindă cu profitul net de 1,9 miliarde de dolari, din Q1 2019.

Această mutare a Rosneft pare a fi legată de perspectiva medie de timp în care preţurile petrolului ar putea rămâne sub limita de la care compania merge pe pierderi. Pierderi pe care concernul, mai ales acum, în plină coronacriză, nu şi le mai permite. La începutul acestui an, SUA au aplicat sancțiuni companiei Rosneft, pe filieră elveţiană.

Comentarii