17 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeEconomieGiganţii sectorului agroalimentar vor să ucidă iniţiativa „Sfârşitul erei cuştilor“

Giganţii sectorului agroalimentar vor să ucidă iniţiativa „Sfârşitul erei cuştilor“

Iniţiativa Cetăţenilor Europeni solicită Comisiei Europene (CE) să propună interzicerea creşterii animalelor în cuşti, la ferme. Este vorba de găini, raţe, gâşte, prepeliţe, iepuri, scroafe şi viţei.

Iniţiativa a fost semnată deja de 330.000 de cetăţeni europeni. Semnăturile vor fi verificate în statele membre ale UE înainte de a fi prezentate CE. Totodată, iniţiativa a primit sprijin copleşitor din partea a 150 de ONG-uri şi organizaţii europene.

Cetăţenii UE vor legi care să garanteze bunăstarea animalelor din ferme şi faptul că acestea nu sunt crescute în cuşti metalice, fără să vadă lumina zilei şi să respire aer curat.

Presiuni pentru eliminarea cuştilor se fac şi pe alte continente. Recent, statul California a interzis toate tipurile de cuşti pentru găini. „Iniţiativa Cetăţenilor Europeni este un instrument democratic direct care permite cetăţenilor europeni să ceară interzicerea utilizării cuştilor pentru animalele de fermă“, scrie Olga Kikou, reprezentant al Comitetului Cetăţenilor pentru ECI, citată de EurActiv. Ea a precizat că majoritatea comercianţilor cu amănuntul din industria alimentară s-au angajat să-i elimine din lanţul lor de aprovizionare pe acei furnizori care cresc animalele în cuşti, ceea ce în-
seamnă că o parte semnificativă a industriei este receptivă şi se adaptează cererilor consumatorilor.

 

Lobby „pro-cuşcă“ al industriei, la instituţiile UE 

Potrivit sursei citate, instituţiile UE au răspuns foarte lent acestor solicitări, întrucât giganţii din industria agroalimentară (printre care şi cei din afacerile cu foie gras) au declanşat o puternică ofensivă în apărarea actualului sistem de creştere şi exploatare a animalelor în cuşti. Ei au atacat, prin avocaţi, rapoartele publice întocmite de organizaţiile care luptă pentru bunăstarea animalelor, cerând interzicerea publicării fotografiilor din ferme. Lupta se duce acum „la baionetă“ prin intermediul lobby-iştilor de la COPA COGECA, care susţin că imaginile prezentate opiniei publice,  cu animalele din cuşti, sunt de fapt din Asia.
„O cuşcă este o cuşcă“, scrie reprezentanta Iniţiativei Cetăţenilor Europeni. „Cuştile vechi au fost interzise şi au fost înlocuite de cuşti îmbogăţite, care, la fel, îngrămădesc animalele şi le provoacă mari suferinţe“, arată sursa citată. Potrivit acesteia, lobby-ul pro-cuşti nu a oferit vreo justificare corectă cu privire la motivul pentru care trebuie să se continue folosirea cuştilor pentru animalele de fermă în secolul XXI. Şi, bineînţeles, lobby-ul nu a suflat o vorbă despre suferin-
ţele inimaginabile provocate de cuşti sutelor de milioane de animale de fermă din Europa, obligate astfel să trăiască înghesuite şi private de libertatea de mişcare. „Acestea sunt faptele: peste 360 milioane de animale îşi petrec toată viața, sau o parte, închise în cuşti, în UE. Asta se întâmplă pe un continent care pretinde că este un lider în bunăstarea animalelor! Există o infinită ofertă de imagini a condiţiilor oribile din fermele de animale din UE. (…) Big Agri nu are nimic de spus despre condiţiile mizerabile în care sunt ţinute animalele şi nici despre realitatea severă a creşterii intensive a acestora în UE. În schimb, se ocupă de imagine, evitând adevărata problemă, respectiv suferinţa cauzată acestor fiinţe simţitoare. Este o ruşine!“, a conchis Olga Kikou.

 

Cuştile, apărate şi de crescătorii de păsări din România

Şi Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) a sărit în apărarea cuştilor, susţinând că păsările crescute şi ţinute în aceste condiţii au un standard de viaţă bun. UCPR susţine că doar 15% din totalul păsărilor din fermele româneşti sunt crescute în cuşti. În realitate, nimeni nu ştie cifra exactă. UCPR consideră că industria se află sub un tir concertat de acuze şi de „informaţii false“ cu privire la creşterea păsărilor de fermă în cuşti şi susţine că doreşte să informeze corect opinia publică privind situaţia din România.

 

Doar 4% din găinile crescute în ţara noastră văd lumina zilei

Potrivit UCPR, „găinile crescute în ferme industriale beneficiază de 4 tehnologii de creştere, şi anume: creştere la baterii îmbogăţite – 59,9%; creştere în adăpost, dar la sol – 36,1%; creştere în adăpost şi în aer liber – 3%; creştere în sistem ecologic – 1%. Numărul găinilor ouătoare crescute în ferme în baterii de cuşti îmbogăţite este de 4,79 milioane, ceea ce reprezintă 14,7% raportat la numărul total de păsări ouătoare din România (32,55 milioane). Producţia de ouă obţinute de la găinile crescute în cuşti este de circa un miliard de ouă pe an, dintr-un total de 6,3 miliarde de ouă produse anual în România, ceea ce reprezintă 15,9% anual. La nivelul UE-28, numărul total de găini ouătoare este de 397.346.885 capete, din care 53% crescute în cuşti îmbogăţite, 27% crescute în adăpost la sol, 15% crescute în adăpost şi aer liber şi 5% crescute în sistem ecologic“.

UCPR mai precizează că, faţă de situaţia existentă în multe state UE dezvoltate, cu putere de cumpărare a consumatorilor foarte mare, „România este printre fruntaşele UE în ceea ce priveşte numărul mic de găini crescute în cuşti îmbogăţite“.

„Trebuie să informăm opinia publică despre faptul că atât în România, cât şi în ţări foarte dezvoltate se folosesc aceleaşi tehnologii de creştere a găinilor în adăposturi cu microclimat dirijat, iar spaţiul alocat acestor păsări este ştiinţific determinat,
astfel încât păsările să se simtă confortabil. Chiar dacă în unele adăposturi se foloseşte iluminatul artificial, intensitatea luminoasă şi durata iluminatului artificial sunt ştiinţific calculate astfel încât păsările să se simtă confortabil şi din acest punct de vedere. Pentru specialişti, faptul că producţia de ouă a acestor păsări este la nivelul potenţialului genetic reprezintă un indicator că utilizarea acestor tehnologii asigură păsărilor un confort maxim“, spun reprezentanţii UCPR într-un comunicat.

 

Realitatea creşterii animalelor în UE, ascunsă

Reprezentanţii Iniţiativei Cetăţenilor Europeni spun că realitatea în privinţa creşterii animalelor de fermă în UE este ascunsă. În schimb, se vehiculează imagini înşelătoare cu peisaje bucolice şi păşuni pe care animalele pasc mulţumite, atât în publicaţiile Direcţiei Generale Agricultură (DG Agri), cât şi pe zidurile din afara acestei instituţii.

În realitate, „majoritatea animalelor îşi petrec scurta viaţă în interior, multe dintre ele închise în sisteme de cuşti. Majoritatea găinilor şi porcilor din UE sunt crescuţi industrial. Cetăţenii trebuie să ştie adevărul.(…) UE nu poate susţine în mod serios că respectă standarde înalte de bunăstare a animalelor atât timp cât încă există cuşti“, susţine sursa citată, insistând că e timpul ca Europa să înlăture cuştile şi să le ducă într-un muzeu al instrumentelor de tortură. „Cuştile ar trebui să facă parte din trecutul nostru. Nu au loc în viitorul nostru“, au subliniat reprezentanţii Iniţiativei Cetăţenilor Europeni.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies