15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieGeorgescu, BNR: Analizăm o posibilă schimbare a modului în care se calculează...

Georgescu, BNR: Analizăm o posibilă schimbare a modului în care se calculează ROBOR

Guvernatorul Mugur Isărescu a fost audiat, marţi, în comisiile reunite economică şi de buget-finanţe din Senat, alături de întreg Consiliul de Administraţie al BNR, pe teme legate de cursul valutar şi pe modul în care este calculat indicele ROBOR. La audiere a participat şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Una dintre temele principale ale discuţiilor a fost legată de modul în care se calculează indicele ROBOR. Georgescu a subliniat că se poartă discuţii despre o posibilă nouă modalitate de calcul.

”Ni se va prezenta, în cadrul Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), posibilitatea schimbării modului în care calculăm ROBOR. (…) Specialiştii se întâlnesc zilnic şi discută, urmând să vedem ce recomandări vor fi făcute”, a spus Georgescu.

Isărescu a subliniat, în cadrul dezbaterii, că această problemă va trebui discutată inclusiv cu reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei şi cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

La începutul discuţiilor, senatorul ALDE, Daniel Zamfir, l-a întrebat pe Isărescu dacă indicele ROBOR a fost manipulat de bănci, iar guvernatorul a negat şi a precizat că indicele a rămas la un nivel scăzut atâta timp cât şi inflaţia a rămas la un nivel scăzut.

La finalul lunii trecute, Daniel Zamfir a susţinut că indicele ROBOR este “trucat” printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR, şi a cerut guvernatorului BNR şi şefului Consiliului Concureţei, Bogdan Chiriţoiu, să vină la audieri în Senat.

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...
Ultima oră
Pe aceeași temă