Ministrul rus al Energiei anunţă care sunt planurile Moscovei cu a doua linie a gazoductului spre Europa

TurkStream va trece prin Bulgaria, către Serbia şi Ungaria, ocolind România

A doua conductă a gazoductului TurkStream este planificată să treacă prin Bulgaria, Serbia şi Ungaria, a anunţat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 30.07.2019 - 14:58

Conducta TurkStream, construită în prezent între Rusia şi Turcia, via Marea Neagră, face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina în livrările sale de gaze naturale spre Europa. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Rusia vrea să ajungă la un acord pe termen scurt cu Kievul privind tranzitul gazelor ruseşti spre Europa, pentru a câştiga timp până la finalizarea gazoductului care va ocoli Ucraina. Actualul acord pe 10 ani cu Ucraina expiră la finalul acestui an.

Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an, ar urma să aprovizioneze exclusiv piaţa locală din Turcia, de la 1 ianuarie 2020. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similară, este destinată aprovizionării clienţilor din Europa de Sud-Est.

Grupul rus Gazprom trebuia să aleagă una dintre cele două posibile rute pentru cea de-a doua linie TurkStream: prin Bulgaria sau Grecia. Conform declaraţiei ministrului rus al Energiei, a doua linie a gazoductului TurkStream va trece prin Bulgaria, către Serbia şi Ungaria. Novak nu a precizat cum se va continua linia din Ungaria. "Lansarea celei de-a doua linii depinde de implementarea de către partenerii noştri europeni a infrastructurii legate de gazele naturale", a declarat oficialul rus.

 

Ramura Balkan Stream

Luna trecută, preşedintele Parlamentului Bulgar, Tsveta Karayancheva, a declarat că Sofia intenţionează să finalizeze anul viitor construcţia gazoductului Balkan Stream. Acesta este o ramură a gazoductului TurkStream care ar urma să transporte în principal gaze naturale ruseşti, către Serbia, de la graniţa Bulgariei cu Turcia. Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal - Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică. Vii controverse s-a iscat, de-a lungul timpului, asupra naturii strict economice sau geoeconomice a acestor proiecte ale Moscovei.

Comentarii