10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomieFuziunile şi achiziţiile sunt în creştere

Fuziunile şi achiziţiile sunt în creştere

Valoarea tranzacţiilor a consemnat un recul faţă de anul anterior, de 9,6%, până la cinci miliarde de euro, arată un studiu realizat de echipa PwC România şi o casă de avocatură.

Anul trecut, au fost încheiate în total 215 tranzacţii, cu 26% mai multe decât în 2018 şi cu o valoare medie de 24 de milioane de euro. 14 operaţiuni au avut fiecare o valoare de peste 100 de milioane de euro, iar 16 au avut valori între 40 şi 100 de milioane de euro.

”Piaţa de M&A rămâne în continuare interesantă şi la un nivel ridicat atât valoric, cât şi din perspectiva numărului de tranzacţii”, susţine Dinu Bumbăcea, PwC România.

„Piaţa de M&A rămâne în continuare interesantă şi la un nivel ridicat atât valoric, cât şi din perspectiva numărului de tranzacţii.” Dinu Bumbăcea, PwC

„Deşi mai are de recuperat, pentru a ajunge la recordul din 2007, 5,8 miliarde de euro, suntem optimişti în privinţa perspectivelor de dezvoltare, pentru că multe sectoare evoluează în direcţia consolidării, precum serviciile medicale, cel financiar şi IT&C”, a spus Bumbăcea.

Cele mai dinamice sectoare au fost IT&C, imobiliare şi farmaceutic/servicii medicale. Pentru acest an, e de aşteptat ca energia să fie unul dintre sectoarele dinamice, fiind preconizate douã tranzacţii mari: vânzarea activelor CEZ şi Enel.

Şi sectorul farmaceutic şi al serviciilor medicale îşi vor continua consolidarea, marii jucãtorii fiind în continuã cãutare de achiziţii de jucãtori mai mici, specializaţi.

 

Fenomenul e global

Pentru 2020, studiul estimează că sectorul tehnologiei va deveni tot mai atractiv. Achiziţiile vor duce la îmbunãtãţirea produselor şi serviciilor şi la creşterea eficienţei operaţionale.

Astfel, companiile de tehnologie devin o ţintã predilectã de achiziţie pentru jucãtori din toate sectoarele. Companiile româneşti se aflã la momentul deciziilor strategice, prin adoptarea tehnologiilor inovatoare.

În că din T1 2019, un raport EY arăta că fuziunile și achizițiile (M&A) din domeniul regenerabilelor au dominat piața globală a tranzacțiilor din Energiei și Utilități, cu 61% din valoarea totală a tranzacțiilor și o creștere de 3,7 miliarde de dolari, faţă de trimestrul precedent.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă