13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieFurnizorii de gaze riscă să intre în faliment

Furnizorii de gaze riscă să intre în faliment

Criza economică, susţine Asociaţia Energia Inteligentă (AEI), va genera o vulnerabilitate tot mai mare a consumatorilor casnici, pe fondul concedierilor și tăierilor de salarii, chiar dacă prețul gazelor e posibil să scadă vara aceasta.

”Zeci de furnizori și consumatori și-au notificat furnizorii de gaze privind sistarea oricărei plăți la gaze și stoparea livrării de hidrocarburi în perioada următoare”, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

”Peste 20% dintre furnizorii de gaze vor dispărea dacă fluxul financiar se blochează pentru o perioadă mai mare de 90 de zile”, a completat Chisăliţă. Asociația cere participanților la piață să analizeze calm situația și să intre în negociere pentru determinarea unui preț corect la gaze, win-win, pentru consumator și furnizor.

”Zeci de furnizori și consumatori și-au notificat furnizorii lor de gaze, privind sistarea oricărei plăți.” Dumitru Chisăliță, Asociaţia Energia Inteligentă

”Furnizorii trebuie să continue să furnizeze și încaseze contravaloarea gazelor, consumatorii – să beneficieze de un preț corect și să aibă o perioadă de timp suficient de lungă de plată, astfel încât să-și închidă cash-flow-ul”, a mai spus expertul.

Dacă micii furnizori intră în faliment, lipsa lor va fi suplinită de marii furnizori, de producători și de importatori, ce vor avea capacitatea de a prelua furnizarea, dar cu limitarea nivelului concurenței. Implicit, apare o posibilă creștere a prețurilor, pe termen lung.

 

Mentenanţa şi investiţiile, întârziate

Vor fi afectați și producătorii, și operatorii din piață, care, din cauza reducerii activității, vor întârzia în mentenanță sau investiții, ceea ce poate influența capacitățile de producție, transport și distribuție pe termen mediu.

Afectarea cererii de produse la nivelul consumatorilor, spectrul insolvențelor și falimentelor vor determina concedieri și reduceri de salarii.

Şomajul, scăderea puterii de cumpărare, a cererii, devalorizarea monedei naționale, repatrierea unui număr mare de români plecați în străinătate vor afecta consumatorii casnici, a mai afirmat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă