8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăEconomieFructele proaspete s-au scumpit cel mai mult în aprilie 2018

Fructele proaspete s-au scumpit cel mai mult în aprilie 2018

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), preţurile la fructele proaspete au coborât cu 2,66%, cele ale legumelor şi conservelor de legume cu 1,46% şi cu 1,23% în cazul fructelor şi conservelor din fructe.

O mică majorare de preţ, de 0,43% s-a înregistrat la pâine, în timp ce cartofii s-au scumpit cu 0,89% şi mierea de albine cu 0,51%.

În schimb, preţul ouălor a scăzut cu 6,89%, iar cel al zahărului cu 2,06%.

Scăderi nesemnificative de preţ s-au înregistrat, în luna aprilie faţă de mai, la făină, fasole boabe, citrice, telemea de oaie şi unt.

Pe ansamblu, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,18% în aprilie faţă de luna martie.

La capitolul mărfuri nealimentare, cel mai mult s-au scumpit gazele, cu 4,26%, tutunul şi ţigările, cu 2,4%, şi combustibilii, cu 1,63%.

Serviciile au fost mai scumpe în luna aprilie a acestui an, pe fondul unor preţuri mai mari în transportul aerian (+1,30%), dar şi în restaurante, cafenele, cantine (+0,26%), precum şi la serviciile de igienă şi cosmetică (+0,61%).

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,2% în martie 2018, de la 5% în luna precedentă, pe fondul scumpirii mărfurilor nealimentare cu 7,2%, a celor alimentare cu 4% şi a serviciilor cu 2,83%.

Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă