Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Fructele proaspete s-au scumpit cel mai mult în aprilie 2018

Fructele, legumele şi conservele de legume şi fructe sunt mărfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult în luna aprilie comparativ cu martie, însă s-au consemnat scăderi de preţuri la ouă şi zahăr.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 14.05.2018 - 13:26

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), preţurile la fructele proaspete au coborât cu 2,66%, cele ale legumelor şi conservelor de legume cu 1,46% şi cu 1,23% în cazul fructelor şi conservelor din fructe.

O mică majorare de preţ, de 0,43% s-a înregistrat la pâine, în timp ce cartofii s-au scumpit cu 0,89% şi mierea de albine cu 0,51%.

În schimb, preţul ouălor a scăzut cu 6,89%, iar cel al zahărului cu 2,06%.

Scăderi nesemnificative de preţ s-au înregistrat, în luna aprilie faţă de mai, la făină, fasole boabe, citrice, telemea de oaie şi unt.

Pe ansamblu, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,18% în aprilie faţă de luna martie.

La capitolul mărfuri nealimentare, cel mai mult s-au scumpit gazele, cu 4,26%, tutunul şi ţigările, cu 2,4%, şi combustibilii, cu 1,63%.

Serviciile au fost mai scumpe în luna aprilie a acestui an, pe fondul unor preţuri mai mari în transportul aerian (+1,30%), dar şi în restaurante, cafenele, cantine (+0,26%), precum şi la serviciile de igienă şi cosmetică (+0,61%).

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,2% în martie 2018, de la 5% în luna precedentă, pe fondul scumpirii mărfurilor nealimentare cu 7,2%, a celor alimentare cu 4% şi a serviciilor cu 2,83%.

Comentarii