7.7 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăEconomieFoto interviuExclusiv RL. Interviu cu George Soros. Marele Anticipator

Exclusiv RL. Interviu cu George Soros. Marele Anticipator

 

George Soros, miliardar și fondator al Soros Fund Management LLC, ajunge să ia cuvântul la un eveniment în ziua a treia a Forumului Economic Mondial (WEF) din Davos, Elveția, joi, 23 ianuarie 2020.

 

George Soros, tocmai s-a întors de la un meci de tenis. La 90 de ani încă mai joacă tenis de trei ori pe săptămână. Desigur, el este mai puțin mobil pe teren acum, dar el încă reușește să marcheze puncte cu o sincronizare impecabilă, și atunci când comite o dublă greșeală în timp ce servește, el trage un răcnet intimidant pentru a se plânge. Cu câteva zile înainte de a împlini 90 de ani, el este într-o formă perfectă și mai hotărât ca niciodată să-și continue lupta pentru o Societate Deschisă. În timp ce ne așezăm pentru un interviu lung, îl întreb cum vede situația actuală acum când noul coronavirus a perturbat viața fiecărei persoane de pe pământ.

 

Q) Noul coronavirus a perturbat viața fiecărei persoane de pe pământ. Cum vedeți situația?

 

A) Suntem într-o criză, cea mai gravă criză din viața mea de la Al Doilea Război Mondial. Aș descrie-o ca pe un moment revoluționar când gama de posibilități este mult mai mare decât în vremurile normale. Ceea ce este de neconceput în vremuri normale devine nu numai posibil, dar de fapt se și întâmplă. Oamenii sunt dezorientați și speriați. Ei fac lucruri care sunt rele pentru ei și pentru lume.

 

Q) Sunteți, de asemenea, confuz?

 

A) Poate un pic mai puțin decât majoritatea oamenilor.  Am dezvoltat un cadru conceptual care mă pune puțin înaintea mulțimii.

 

Q) Deci, cum vedeți situația din Europa și Statele Unite?

 

A) Cred că Europa este foarte vulnerabilă, mult mai mult decât Statele Unite. Statele Unite este una dintre cele mai longevive democrații din istorie. Dar chiar și în Statele Unite, un escroc de încredere ca Trump poate fi ales președinte și poate submina democrația din interior.

 

Dar în SUA este o mare tradiție de check and balances și reguli bine stabilite. Și mai presus de toate există Constituția. Deci, eu sunt încrezător că Trump se va dovedi a fi un fenomen tranzitoriu, sperăm că se încheie în noiembrie. Dar el rămâne foarte periculos, luptă pentru viața lui și va face orice pentru a rămâne la putere, pentru că a încălcat Constituția în multe feluri diferite și dacă pierde președinția va fi tras la răspundere.

 

Dar Uniunea Europeană este mult mai vulnerabilă, deoarece este o uniune incompletă. Și are mulți dușmani, atât în interior, cât și în exterior.

 Citește și : George Soros: Cum își poate menține UE rating-ul AAA și totodată susține recuperarea Covid-19

Q) Cine sunt inamicii din interior?

 

A) Există mulți lideri și mișcări care se opun valorilor pe care a fost fondată Uniunea Europeană. În două țări au capturat guvernul, Viktor Orbán în Ungaria și Jaroslaw Kaczyński în Polonia. Se întâmplă ca Polonia și Ungaria să fie cele mai mari beneficiare ale fondului structural distribuit de UE. Dar, de fapt, cea mai mare preocupare a mea este Italia. Un lider antieuropean foarte popular, Matteo Salvini, a câștigat teren până când și-a supraestimat succesul și a destrămat guvernul. A fost o greșeală fatală. Popularitatea lui este acum în scădere. Dar el a fost de fapt înlocuit de Giorgia Meloni din Fratelli d’Italia, care este chiar mai mult, este un extremist. Actuala coaliție guvernamentală este extrem de slabă.

Ele sunt ținute împreună doar pentru a evita alegerile în care forțele anti-europene ar câștiga. Și aceasta este o țară care a fost cel mai entuziast susținător al Europei. Pentru că oamenii au avut încredere în UE mai mult decât în propriile guverne. Dar acum cercetarea opiniei publice arată că susținătorii Europei se micșorează, iar sprijinul pentru rămânerea în calitate de membru al zonei euro este în scădere. Dar Italia este unul dintre cei mai mari membri, este prea important pentru Europa. Nu-mi pot imagina o UE fără Italia. Marea întrebare este dacă UE va fi în măsură să ofere un sprijin suficient Italiei.

 

Q) Uniunea Europeană tocmai a aprobat un fond de redresare de 750 miliarde EUR…

GS: E adevărat. UE a făcut un pas pozitiv foarte important, angajându-se să împrumute bani de pe piață la o scară mult mai mare, ca niciodată. Dar apoi mai multe state, așa-numitele Frugal Five – Țările de Jos, Austria, Suedia și Danemarca și Finlanda – au reușit să facă acordul real mai puțin eficient. Tragedia este că sunt practic pro-europeni, dar sunt foarte egoiști. Și sunt foarte frugali. Și, în primul rând, au dus la o înțelegere care se va dovedi inadecvată. Amploarea planurilor privind schimbările climatice și politica de apărare este deosebit de dezamăgitoare. În al doilea rând, ei doresc, de asemenea, să se asigure că banii sunt bine cheltuiți. Asta creează probleme pentru statele din sud care au fost cele mai afectate de virus.

Q) Mai credeți într-o obligațiune europeană ?

A) Nu am renunțat încă la ea, dar nu cred că există suficient timp pentru ca aceasta să fie acceptată. Permiteți-mi să explic mai întâi ce fac să fie atât de atractive obligațiunile perpetue și apoi să explorez de ce este o idee nepractică în prezent. După cum sugerează și denumirea, valoarea principală a unei obligațiuni perpetue nu trebuie rambursată niciodată; numai plata anuală a dobânzilor este datorată. Presupunând o rată a dobânzii de 1%, care este destul de generoasă într-un moment în care Germania poate vinde obligațiuni pe treizeci de ani la o rată negativă a dobânzii, o obligațiune de 1 trilion EUR ar costa 10 miliarde EUR pe an pentru servicii. Acest lucru oferă un raport cost/beneficiu uimitor de scăzut de 1:100. În plus, 1 trilion de euro ar fi disponibil imediat într-un moment în care este nevoie urgentă, în timp ce dobânda trebuie plătită în timp și cu cât te extinzi mai mult în timp cu atât valoarea sa actualizată discontată este mai mică. Deci, ce stă în calea emiterii lor? Cumpărătorii de obligațiuni trebuie să fie siguri că Uniunea Europeană va putea deservi dobânda. Acest lucru ar necesita ca UE să fie dotată cu resurse suficiente (de exemplu, puterea de impozitare), iar statele membre sunt foarte departe de a autoriza astfel de taxe. Frugal Four – Olanda, Austria, Danemarca, Suedia (acestea sunt acum cinci, deoarece acestora li s-a alăturat Finlanda) – stau în cale. Impozitele nici măcar nu ar trebui să fie impuse, ar fi suficient să le autorizeze. Cu alte cuvinte, aceasta este ceea ce face emiterea de obligațiuni perpetue imposibilă.

 

Q) Nu poate cancelarul Merkel, care este hotărâtă să facă din președinția germană un succes, să facă ceva în privința asta?

 

A) Ea face tot posibilul, dar ea este împotriva unei opoziții culturale profund înrădăcinate: cuvântul german Schuld are o dublă semnificație. Înseamnă datorie și vinovăție. Cei care au o datorie sunt vinovați. Acest lucru nu înseamnă și că creditorii pot fi, de asemenea, vinovați.  Este o problemă culturală care este foarte, foarte adâncită în Germania. Aceasta a provocat un conflict între a fi german și european, în același timp. Și explică recenta decizie a Curții Supreme germane care este în conflict cu Curtea Europeană de Justiție.

 

Q) Cine sunt dușmanii Europei din exterior?

 

A) Ei sunt numeroși, dar toți au o caracteristică comună: se opun ideii unei societăți deschise. Am devenit un susținător entuziast al UE deoarece am considerat-o o întruchipare a societății deschise la scară europeană. Rusia a fost cel mai mare inamic, dar recent China a depășit Rusia. Rusia a dominat China până când președintele Nixon, a înțeles că deschiderea și construirea Chinei ar slăbi nu numai comunismul, ci și Uniunea Sovietică. Da, a fost pus sub acuzare, dar el, împreună cu Kissinger, au fost mari gânditori strategici. Mișcările lor au dus la marile reforme ale lui Deng Xiaoping.

 

Astăzi lucrurile sunt mult diferite. China este lider în inteligența artificială. Inteligența artificială produce instrumente de control care sunt utile pentru o societate închisă și reprezintă un pericol mortal pentru o societate deschisă. Înclină masa în favoarea societăților închise. China de astăzi este o amenințare mult mai mare pentru societățile deschise decât Rusia. Iar în SUA există un consens bipartizan care a declarat China un rival strategic.

 

Q) Revenind la noul coronavirus, este util sau dăunător pentru a deschide societățile?

 

A) Cu siguranță dăunător, deoarece instrumentele de supraveghere produse de inteligența artificială sunt foarte utile în punerea virusului sub control și care fac aceste instrumente mai acceptabile chiar și în societățile deschise.

 

Q) Ce v-a făcut atât de triumfător pe piețele financiare?

 

A) După cum am menționat mai înainte, am dezvoltat un cadru conceptual care mi-a oferit un avantaj. Este vorba despre relația complexă dintre gândire și realitate, dar am folosit piața ca un teren de testare pentru validitatea teoriei mele.  Pot rezuma în două proppoziții simple. Una este că, în situațiile în care participanții gândesc, viziunea participanților asupra lumii este întotdeauna incompletă și distorsionată. Asta e failibilitatea. Cealaltă este că aceste opinii distorsionate pot influența situația la care se referă, iar opiniile distorsionate pot duce la acțiuni necorespunzătoare. Aceasta este reflexivitatea. Această teorie mi-a dat un avânt, dar acum când a mea „Alchemy of Finance” este practic obligatoriu de lecturat pentru participanții la piața profesională mi-am pierdut avantajul. Recunoscând acest lucru, eu nu mai sunt un participant la piață.

 

Q) Metodologia dumneavoastră vă spune să vă faceți griji cu privire la deconectarea percepută între evaluările de piață și slăbiciunea economiei? Suntem într-o bulă alimentată de lichiditatea uriașă pusă la dispoziție de Fed?

 

A) Ați pus punctul pe i. Fed s-a descurcat mult mai bine decât președintele Trump, care a criticat-o. A inundat piețele cu lichidități. Piața este susținută acum de două considerente. Unul este că se așteaptă la o injecție chiar mai mare de stimul fiscal decât cele 1.8 trilioane dolari ale CARES Act în viitorul apropiat; cealălalt este că Trump va anunța un vaccin înainte de alegeri.

 

Q) Ați donat recent $ 220MM la cauza egalității rasiale și cauzele negrilor. Cum evaluuați mișcarea Black Lives Matter?

 

A) Aceasta contează cu adevărat, pentru că este prima dată când o mare majoritate a populației, alta decât oamenii de culoare, recunoaște că există o discriminare sistemică împotriva negrilor, care pot fi urmărită înapoi în timp spre sclavie.

 

Q) Mulți spun că, după COVID-19 și experiența de lucru de la distanță, viitorul orașelor și a zonelor metropolitane este condamnat.

 

A) Multe lucruri se vor schimba, dar este prea devreme pentru a prezice. Îmi amintesc că, după distrugerea Turnurilor Gemene în 2001, oamenii au crezut că nu își vor mai dori niciodată să trăiască în New York și în câțiva ani, au uitat.

 

Q) În această revoluție, statuile se dau jos și corectitudinea politică devine primordială.

 

A) Unii o numesc anularea culturii. Cred că e un fenomen temporar. Cred că este, de asemenea, exagerat. De asemenea, corectitudinea politică în universități este mult exagerată. În calitate de avocat al unei societăți deschise consider corectitudinea politică incorectă din punct de vedere politic. Nu trebuie să uităm niciodată că o pluralitate de opinii este esențială pentru societățile deschise.

 

George Soros. Ziua a treia a Forumului Economic Mondial 2019; credit Getty images, prin Bloomberg

 

Q) Dacă ați putea trimite un mesaj poporului european care ar fi acesta?

A) SOS. În timp ce Europa se bucură de vacanța obișnuită din august, călătoriile implicate ar fi putut precipita un nou val de infecții. Dacă este să facem o paralelă, epidemia de gripă spaniolă din 1918 îmi vine în minte. Avea trei valuri, dintre care al doilea era cel mai mortal. Epidemiologia și știința medicală au făcut pași mari de atunci și sunt convins că o repetare a acestei experiențe poate fi evitată. Dar mai întâi trebuie recunoscută posibilitatea unui al doilea val și trebuie luate măsuri imediate pentru a-l evita. Eu nu sunt un expert în epidemiologie, dar este clar pentru mine că oamenii care folosesc transportul în masă ar trebui să poarte măști faciale și să ia alte măsuri de precauție.

 Citește și : George Soros – UE trebuie să tragă în aceeași direcție

Europa se confruntă cu o altă problemă existențială: nu are suficienți bani pentru a face față amenințărilor gemene ale virusului și ale schimbărilor climatice. În retrospectivă, este clar că reuniunea în persoană a Consiliului European a fost un eșec sumbru. Cursul pe care s-a angajat Uniunea Europeană va aduce prea puțini bani prea târziu. Acest lucru mă aduce înapoi la ideea de obligațiuni perpetue. În opinia mea, Frugal Patru sau Cinci trebuie să recunoască acest lucru;  în loc să stea în cale ar trebui să se transforme în susținători entuziaști. Numai conversia lor reală ar putea face ca obligațiunile perpetue emise de UE să fie acceptabile pentru investitori. Fără ea, Uniunea Europeană s-ar putea să nu supraviețuiască. Aceasta ar fi o pierdere gravă nu numai pentru Europa, ci și pentru întreaga lume. Acest lucru nu este numai posibil, dar se poate întâmpla de fapt. Cred că, sub presiunea publicului, autoritățile ar putea împiedica acest lucru să se întâmple.

 

Cele mai citite

Republica Moldova își alege astăzi președintele

În premieră, la aceste alegeri, este pilotat votul prin corespondență în șase state – SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda Bătălia politică se dă...

Câte o mașină de poliție la fiecare secție de votare în Republica Moldova

Simpatizanți ai lui Șor ar fi promis bani în schimbul voturilor împotriva unui anumit candidat Echipajele de poliție vor monitoriza dacă, în turul doi al...
Ultima oră
Pe aceeași temă