26.8 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăEconomieFoto interviuCamelia Paraschiv: "A fi actrita nu este putin lucru pentru o fata...

Camelia Paraschiv: „A fi actrita nu este putin lucru pentru o fata de la munte…”

Inzestrata de Dumnezeu cu talent, frumusete, cu o tenacitate demna de invidiat, dar si de un bun-simt si de o modestie rar intalnite Ð asa spun toti cei care au cunoscut-o, Camelia Paraschiv si-a implinit un vis din copilarie si a respectat o promisiune facuta poetului Aurel Dumitrascu: a devenit actrita. Actrita Teatrului „Andrei Muresan” din Sfantu Gheorghe.

– De unde vine Camelia si de ce actrita a unui teatru din Targu Mures?
– M-am nascut in localitatea Borca din judetul Neamt, o zona superba aflata la poalele Ceahlaului. Mi-am indeplinit un vis din copilarie, si anume acela de a deveni actrita. Nu este putin lucru pentru o fata dintr-un sat de munte. Totul a pornit de la o promisiune facuta poetului Aurel Dumitrascu, nascut in aceeasi localitate, dar care, din pacate, nu mai este printre noi. Cand eram in clasa a V-a m-a rugat sa-i promit ca voi deveni actrita. Pe atunci ii recitam poeziile si… i-am promis. Mai tarziu am urmat Academia de Arte Teatrale din Targu Mures, la clasa profesorului Constantin Doljan. Am ales Targu Mures pentru ca si fratele meu era student in acelasi oras, la informatica.
In primul an de studentie am fost aleasa „Printesa Balului” si mi s-a propus sa fiu prezentatoare la televiziunea locala, oferta pe care am onorat-o pe intreg parcursul facultatii. Am colaborat si cu Radio Tg. Mures, aceste colaborari timpurii invatandu-ma ce inseamna munca in echipa si, in acelasi timp, ajutandu-ma sa detectez falsele valori.
– Care a fost primul tau rol?
– Primul meu rol l-am jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt. Am fost Miranda din „Furtuna” de Shakespeare, in regia lui Sergiu Anghel. Insa piesa mea de suflet este „Cu usile inchise” de J.P. Sartre, avand sansa sa o joc pe Estelle in anul II de facultate. Tot Estelle mi-a „colorat” parul blond, pentru ca asa cerea personajul. Din anul 1997 sunt actrita la Teatrul „Andrei Muresan” din Sf. Gheorghe. Aici am gasit o trupa tanara, deschisa experimentelor teatrale. Rolurile construite aici mai aproape sufletului meu sunt: mireasa din spectacolul „Lazaret” in regia lui Gelu Badea, spectacol nominalizat la premiile UNITER, Magdalena din „Alge”, in regia lui Radu Afrim, de asemenea spectacol nominalizat la premiile UNITER, Doamna Versinin din „Trei surori” in regia lui Radu Afrim, cel din spectacolul de teatru-dans „Acea zi de vineri august 1982”, in regia lui Andras Lorant. Spectacolele lui Radu Afrim au avut foarte mare succes si la festivalurile internationale din Turcia, Ungaria, Finlanda. Este un limbaj de teatru „altfel” cu care ne-a contaminat si pe noi, actorii din Sf. Gheorghe.
– In afara de teatru, mai ai si alte pasiuni?
– Da, as putea spune ca, pe langa teatru, marea mea pasiune este poezia. In anul 1988 am luat premiul de interpretare la Festivalul international de poezie „Lucian Blaga” din Sebes – Alba, iar in colaborare cu Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti am jucat in trei spectacole de poezie, spectacole regizate de Doru Mares. Cu spectacolul „Dupa-amiaza cu un inger”, dupa versurile marelui Nichita Stanescu, am facut turnee in Budapesta, Roma si Venetia. Spectacolul a fost prezentat si in limba italiana.
– Cum se impaca actrita Camelia Paraschiv cu femeia Camelia Paraschiv?
– Actrita Camelia Paraschiv invata de la femeia Camelia Paraschiv si invers. Pentru mine teatrul este ca un iubit la care tin foarte mult. Merg la fiecare repetitie ca la o intalnire: ma pregatesc, am emotii, am surprize placute, de multe ori si dezamagiri, e ca in viata. Am invatat ca atat femeia, cat si actrita au de castigat daca pun suflet in tot ceea ce fac. Uneori si dezamagirile sunt un pas inainte.
– In ce piese de teatru jucati acum?
– In momentul de fata pot fi vazuta in rolul Ninei din „Pescarusul”, in regia lui Ion Manzatu, sau in rolul amantei din „Devoratoarea de litere”, in regia lui Horatiu Mihaiu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă