Contextul apropiatei integrari a Romaniei in Uniunea Europeana ne cere si o schimbare de mentalitate. Indemnati de proaspetele postere afisate in spatiile publicitare, apartinand forurilor europene, prin care suntem indemnati sa ne eliberam de prejudecatile si stereotipiile relative la etnia roma, am hotarat sa le dam curs si sa cunoastem fenomenul tiganesc mai indeaproape. Si unde se poate face mai bine acest lucru decat intr-unul dintre cele trei momente esentiale ale vietii unei comunitati, adica nunta, eveniment pentru al carui farmec si pitoresc tiganii sunt de mult renumiti.
Pentru aceasta „calatorie la capatul kitsch-ului”, in sens celinian, am ales o nunta care din start si-a propus sa rivalizeze cu recentul mariaj al lui Urinel, cu Hor-Monica lui. Modelul U&H Columbeanu iata ca se extinde, si nuntile celor cu bani se cer a fi cat mai mult mediatizate si afisate in spatiul public. Nunta lui Ahmed si a Suediei este insa mai pe gustul european, fiindca, daca Urinel nu apartine nici unei minoritati recepte (Patapievici dixit), decat eventual celei a pedofililor, clanurile participante aici fac parte dintr-un grup etnic special caruia Uniunea ne cere sa-i acordam toata atentia. Kitschul inerent este insa foarte poleit (la propriu, cu aur) si complex, daca lucrurile sunt vazute la sursa, constituind pana la urma o cultura marginala cu totul aparte, tratabila din punct de vedere sociologic si antropologic.
Printesa Magiei Albe
Dar cine s-a casatorit cu atata tam-tam, acum doua zile? Mirele, Ahmed, este fiul cel mai mare al Ioanei Sidonia, printesa magiei albe, la randul ei fiica a Mariei Campina, regina aceluiasi fel de magie. Amandoua sunt personalitati foarte cunoscute in lumea celor amatori de vindecari instantanee, de farmece de toate felurile, de clarviziune si de alte lucruri supranaturale. Cea mai respectata dintre magicienele tiganci, Maria Campina, nu a putut sa-si faca public harul inainte de 1989 (incepand din 1974, insasi Elena Ceausescu a inceput s-o viziteze in mod regulat), exercitand insa o considerabila influenta in interiorul comunitatii. Conform ritualului mostenit din mama in fiica, Ioana a fost intepata la varsta de 5 ani de catre mama ei, pentru a-i elibera astfel canalele energetice; urmele intepaturilor de pe solduri le mai are si astazi.
De altfel, de cum am trecut pragul imensei cladiri din Antiaeriana 51 (un veritabil palat, despre care legenda spune ca ar avea nici mai mult, nici mai putin decat 69 de camere!), punctul de plecare al cortegiului nuptial, care de-a lungul zilei a strabatut tot Bucurestiul, vrajitoarea Ioana mi-a marturisit ca evenimentul care avea loc in acea zi fusese prezis de ea inca de la nasterea copilului. In seara de fedeles, folosind vartelnita si alte instrumente specifice, ea i-a ursit micutului sa se casatoreasca intr-o zi de august, iar fata aleasa pana la urma, Suedia, este exact asa cum a vazut-o si si-a dorit-o. Pe langa cei 4 baieti, Ioana Sidonia mai are o singura fata, „printesa” Larisa, pe care nu vrea s-o casatoreasca insa pana la varsta de 18-20 ani. Cadoul vrajitoarei pentru proaspata ei nora au fost cartile de tarot si vartelnita (12 fusuri fermecate, simbolizand lunile anului).
Kusturica belle epoque
Sa lasam, pentru inceput, sa vorbeasca cifrele. Costul aproximativ al evenimentului se ridica la 85.000 de euro. In jur de 450 de invitati s-au adunat pana la urma la locul final al petrecerii, un cort imens plasat pe un teren din zona Sofitel. Inchirierea celor 3 limuzine care au transportat o parte din invitati pe traseul Antiaeriana-Mogosoaia-Sofitel a costat 3500 de euro.
In curtea casei parintesti, Ahmed si-a facut spectaculoasa aparitie, imbracat intr-un costum crem de epoca, cu joben, baston (simbol al elegantei in vechime, de altfel cuvantul tiganesc „misto” este o deformare a germanului „mit stock” – „cu baston”, elegant) si ochelari masivi de soare. El era gratulat de vocalistii care au comentat nunta in timp real, acompaniati de un taraf de muzicieni, buni interpreti si improvizatori de altfel, cu termeni ca: „Ahmed Unicatu'”, „cel mai tare ginere din istoria Bucurestiului”, „cel mai shukar” etc. Odata pornita muzica, ploaia de sute de euro, dolari si milioane, date mirilor sau pur si simplu schimbate de participantii cu faima intre ei, practic nu a mai contenit pana a doua zi spre dimineata, „donatiile” fiind anuntate la microfon de vocalisti, care de-abia mai isi gaseau timp sa mai si cante ceva.
De-acasa, cortegiul a plecat spre locuinta nasului, pe undeva in Crangasi. Nas: Sorinel Pustiul, un interpret, se pare, foarte cunoscut si popular. La randul sau imbracat in costum de epoca, culoare mov, cu nelipsitul baston alaturi, eleganta sa a fost, la randul ei, gratulata cu cele mai haioase imbinari de cuvinte, de cei special platiti pentru a improviza acest comentariu, timp de alte cateva ore. La randul sau foarte aspectuoasa, nasa, Gianina, era imbracata cu o rochie de epoca, de culoare portocalie, si cu o spectaculoasa palarie stil belle epoque. Toate aceste costume speciale au fost comandate din Anglia, de la firma Bon Marriage, si au costat mii, chiar peste zece mii de euro. In schimb, mama lui Fabian, socrul mare, a fost imbracata tot timpul in costum traditional romanesc. Nasa, Gianina, ne-a spus ca numarul nuntilor si botezurilor pe care le-au girat nu si-l mai poate aduce aminte exact, casnicia sa incepand acum 11 ani. Un tricou haios purtat de un participant continea textul „Grand Production Dan Bursuc” in interiorul stelelor UE (Dan Bursuc fiind managerul majoritatii cantaretilor prezenti).
Rom bogat, rom sarac
Spre seara, s-a plecat la Mogosoaia, locul de bastina al Suediei, mireasa. In curtea socrilor mici, iarasi petrecere, manele si strigaturi. Sarmanul preot de la biserica Palatului Mogosoaia, unde s-a tinut pana la urma ceremonia religioasa, a trebuit sa astepte ora 8 seara pentru a le pune in sfarsit pirostriile lui Ahmed si Suediei. Pe langa acesti „tigani fericiti” pe care i-am intalnit, deja integrati in Europa, in toate locurile unde s-a defasurat nunta, gardurile si chiar intrarea in curti au fost invadate de vecinii saraci, care cascau gura si se holbau, ca pentru a confirma asertiunea „rom bogat, rom sarac”. O tiganca saraca, facandu-ne un semn discret, s-a ales cu tot platoul de saleuri, pe care l-a luat pe sest.
O data cu inceperea noptii, toata lumea s-a strans in cortul din fata Herastraului. Structura de clan a devenit evidenta, multi participanti semanand intre ei ca doua picaturi de apa si fiind legati intr-o increngatura de rudenii si de interese de afaceri. „Crema” muzicii tiganesti a trecut pe rand pe la microfon: Liviu Pustiu', Stefan de la Barbulesti, Adi Minune sau DeVito sau cum ii mai spune, Florin Salam si multi altii. O serie de nume celebre in interiorul comunitatii si, se pare, foarte influente au acaparat nunta, la microfon strigandu-se continuu sumele pe care si le donau unul altuia: Vespasian, Austrian, Grafian, Forsaid, Tarzan, Vanghelie, Orient, Nixon… Daca costumele au fost englezesti, vinurile erau frantuzesti si, impreuna cu whiskyul Jack Daniel's, curgeau in valuri. Cantitatea de aur care-i impodobea pe cei prezenti nu putea fi estimata. La iesire, trebuia sa te strecori printre sirurile de masini straine. Tinand cont ca toti cei prezenti aveau „profesiuni liberale”, petrecerea a durat pana la ivirea zorilor.