11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUE oferă 16 miliarde de euro pentru investiții strategice. România primește cei...

UE oferă 16 miliarde de euro pentru investiții strategice. România primește cei mai puțini bani

Comisia Europeană alocă fonduri de 16 miliarde de euro, suplimentate cu cinci miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiții, pentru dezvoltarea de proiecte strategice în țările membre ale UE.

Banii sunt alocați în cadrul Fondului European pentru Investiții Strategice (European Fund for Strategic Investments – EFSI), cunoscut și sub numele de Planul Juncker.

Potrivit datelor prezentate, în aceste zile, de reprezentanți ai Comisiei Europene, țările care beneficiază în cea mai mare măsură de finanțare EFSI sunt Spania, Portugalia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și Bulgaria. La polul opus, țările UE cel mai puțin implicate în programul EFSI sunt România, Ungaria, Austria și Cipru.

Clasamentul este alcătuit pe baza totalului fondurilor EFSI alocate, raportat la PIB-ul fiecărei țări beneficiare.

Aceste date au fost oferite de reprezentanții UE în cadrul unei vizite de documentare în Polonia – țară care a primit de la EFSI sume totalizând 2,2 miliarde de euro, ceea ce o plasează și pe ea în topul primelor 12 state beneficiare ale Planului Juncker.

Cu ajutorul acestui tip de finanțare, un proiect inițiat în Polonia este SatAgro, care vizează monitorizarea prin satelit a culturilor agricole, în scopul creșterii productivității. După succesul avut în Polonia, acest proiect se extinde și în Cehia.

Tot în Polonia, alte proiecte bazate pe fonduri europene se referă la amenajarea de piste și de parcări pentru biciclete (15,84 milioane de euro), reabilitarea unei căi ferate (11,7 milioane de euro) și creșterea eficienței energetice a sistemului de încălzire și de iluminat din orașul Wroclaw (7,72 milioane de euro).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

România poate rămâne fără Noaptea Europeană a Muzeelor întrucât nu s-au rezolvat revendicările angajaților din Cultură

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA anunță că membrii săi nu vor participa la evenimentul intitulat "Noaptea Europeană a Muzeelor", în...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...
Ultima oră
Pe aceeași temă