UE oferă 16 miliarde de euro pentru investiții strategice. România primește cei mai puțini bani

Comisia Europeană alocă fonduri de 16 miliarde de euro, suplimentate cu cinci miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiții, pentru dezvoltarea de proiecte strategice în țările membre ale UE.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 08.11.2017 - 01:58

Comisia Europeană alocă fonduri de 16 miliarde de euro, suplimentate cu cinci miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiții, pentru dezvoltarea de proiecte strategice în țările membre ale UE.

Banii sunt alocați în cadrul Fondului European pentru Investiții Strategice (European Fund for Strategic Investments - EFSI), cunoscut și sub numele de Planul Juncker.

Potrivit datelor prezentate, în aceste zile, de reprezentanți ai Comisiei Europene, țările care beneficiază în cea mai mare măsură de finanțare EFSI sunt Spania, Portugalia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și Bulgaria. La polul opus, țările UE cel mai puțin implicate în programul EFSI sunt România, Ungaria, Austria și Cipru.

Clasamentul este alcătuit pe baza totalului fondurilor EFSI alocate, raportat la PIB-ul fiecărei țări beneficiare.

Aceste date au fost oferite de reprezentanții UE în cadrul unei vizite de documentare în Polonia - țară care a primit de la EFSI sume totalizând 2,2 miliarde de euro, ceea ce o plasează și pe ea în topul primelor 12 state beneficiare ale Planului Juncker.

Cu ajutorul acestui tip de finanțare, un proiect inițiat în Polonia este SatAgro, care vizează monitorizarea prin satelit a culturilor agricole, în scopul creșterii productivității. După succesul avut în Polonia, acest proiect se extinde și în Cehia.

Tot în Polonia, alte proiecte bazate pe fonduri europene se referă la amenajarea de piste și de parcări pentru biciclete (15,84 milioane de euro), reabilitarea unei căi ferate (11,7 milioane de euro) și creșterea eficienței energetice a sistemului de încălzire și de iluminat din orașul Wroclaw (7,72 milioane de euro).

Citește totul despre:

Comentarii

loading...