UE a decis pedepse dure pentru fraudele cu bani europeni. Corupția este socotită o amenințare deosebit de gravă

Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au decis pedepse dure pentru autorii fraudelor cu bani europeni și au definit corupția drept o amenințare deosebit de gravă.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 02.08.2017 - 21:06

Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au decis pedepse dure pentru autorii fraudelor cu bani europeni și au definit corupția drept o amenințare deosebit de gravă.

Conform Directivei 1371 / 2017, "protecţia intereselor financiare ale Uniunii priveşte nu numai gestionarea creditelor bugetare, ci şi toate măsurile care afectează sau care riscă să aibă un efect negativ asupra activelor sale şi ale statelor membre, în măsura în care măsurile respective sunt relevante pentru politicile Uniunii".

Din acest motiv, fraudele cu prejudicii de peste 100.000 de euro vor fi pedepsite cu cel puțin patru ani de închisoare.

Pe de altă parte, pragul sub care un stat membru UE poate renunța la acțiunea penală împotriva unei persoane fizice care a deturnat fonduri UE este unul mic, de doar 10.000 euro.

Potrivit noii directive europene, "corupția constituie o amenințare deosebit de gravă pentru interesele financiare ale Uniunii". 

"Interesele financiare ale Uniunii pot fi afectate în mod negativ de anumite tipuri de comportament ale unui funcționar public căruia i se încredințează gestionarea de fonduri sau de active, indiferent dacă acesta este responsabil în mod direct sau acționează într-o funcție de supraveghere, iar tipurile de comportament urmăresc deturnarea unor fonduri sau active contrar scopului preconizat, și prin aceasta interesele financiare ale Uniunii sunt prejudiciate", subliniază Directiva 1371.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...