9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialLicitaţiile trucate ne creează din nou probleme în absorbţia fondurilor UE

Licitaţiile trucate ne creează din nou probleme în absorbţia fondurilor UE

Comisia Europeană a decis să blocheze plăţile efectuate pe proiecte IT în cadrul Programului Operaţional Competitivitate Economică (POS CCE) din cauza fraudelor sesizate la achiziţiile publice.

Comisia Europeană refuză să onoreze două cereri de plată avansate de către România în datele de 30 octombrie 2014 şi 19 decembrie 2014 în cadrul domeniului de intervenţie 2, „Dezvoltarea şi eficientizarea serviciilor publice electronice moderne“, din cadrul Axei Prioritare 3, „Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) pentru sectoarele privat şi public“, din cauza neregulilor sesizate în procesul de achiziţie publică, potrivit unui document prezentat de către HotNews.ro.

Documentul reprezintă o scrisoare adresată la finele anului trecut de către germanul Walter Deffaa, director general al Directoratului pentru Politici Regionale şi Urbane, reprezentantului României pe lângă UE, Mihnea Motoc.

„În conformitate cu articolul 91(1) al Regulamentului EC nr. 1083 din 2006, trebuie să vă informez că am decis (…) referitor la cererile de plată din 30 octombrie şi 19 decembrie 2014 ca acestea să nu fie procesate, iar termenul de plată să fie întrerupt cu începere de la data acestei scrisori“, se arată în documentul obţinut de HotNews.ro

Ce reproşează CE

Oficialii CE au verificat mai multe proceduri de achiziţii publice şi au găsit nereguli care, de fapt, sunt întâlnite şi în procedurile de achiziţii publice pentru proiecte finanţate de la bugetul de stat.

Astfel, au fost întâlnite „criterii de selecţie discriminatorii şi disproporţionate în stadiul de înaintare a ofertelor ce nu au permis mijloace echivalente de demonstrare a experienţei şi capacităţii“, reproşează CE. Spre exemplu, la o licitaţie s-a cerut fiecărui membru dintr-o echipă de ingineri IT un număr mare de certificate profesionale. Aparent, autoritatea contractantă a permis ca participanţii să vină cu diplome echivalente, însă, din cauza faptului că în realitate nu existau echivalenţe perfecte, unii participanţi au fost excluşi. Într-un alt caz punctajul acordat lua în considerare numărul de proiecte de natură medicală în care lucrase inginerul IT din firma ce dorea să obţină contractul.

Criteriile tehnice „prea numeroase şi excesiv de complexe“ au permis excluderea firmelor nedorite din licitaţii. Astfel, socotesc auditorii CE, în patru din nouă cazuri analizate, au fost excluşi toţi competitorii, cu excepţia unuia singur, în alte două cazuri au rămas doar doi competitori şi într-un caz a participat doar un competitor. Au existat doar două cazuri în care a fost competiţie corectă, se arată în document.

Toate aceste cazuri trebuiau verificate şi preîntâmpinate de către Autoritatea de Management, în cazul de faţă Ministerul Fondurilor Europene . Acestea nu au fost însă capabile sau în măsură să verifice procedurile de achiziţie poate şi din cauza faptului că personalul disponibil a fost insuficient, respectiv două persoane la nivelul organismului intermediar şi şase la cel al Autorităţii de Management.

Comisia Europeană ameninţă autorităţile române că, în lipsa unor măsuri corectoare eficiente, va trece la o măsură de sancţionare superioară – procedura de suspendare a axei 3 a POS CCE, care se face pe perioadă nedeterminată.

„Comisia îşi rezervă dreptul să iniţieze, unde va fi cazul, o procedură de suspendare, potrivit Articolului 92 al Regulamentului nr. 1083/2006, în cursul căreia autorităţilor române li se va da pe deplin ocazia de a fi ascultate privind deficienţele identificate de Comisie“, se mai arată în scrisoare.  

Cele mai citite

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Declarațiile selecționerului Edward Iordănescu înaintea amicalului România – Columbia

Înaintea partidei amicale dintre România și Columbia, care se va disputa în această seară la Madrid, selecţionerul Edward Iordănescu a afirmat că doar ridicându-şi...

Naționala Under-19 a încheiat Turul de Elită cu o victorie în fața Croației! Elevii lui Adrian Dulcea au ratat calificarea la EURO

Selecţionata României Under-19 a încheiat Turul de Elită al Campionatului European de fotbal cu o victorie cu 1-0 obținută în fața Croației, la Varazdin....
Ultima oră
Pe aceeași temă