24.7 C
București
marți, 17 mai 2022
AcasăEconomieFondul Proprietatea vrea să împiedice Hidroelectrica să livreze energie populaţiei

Fondul Proprietatea vrea să împiedice Hidroelectrica să livreze energie populaţiei

„Interesul românilor primează! Asta se pare că nu înţeleg multe persoane. Le-am solicitat celor de la Hidroelectrica să transmită volumul de investiţii realizat în ultimii ani, când au avut preţuri mari la energia electrică, având în vedere că au folosit această scuză.

De aceea, aş adresa o întrebare directorului Hidroelectrica, reprezentanţilor Fondului Proprietatea şi reprezentanţilor statului român în CS al Hidroelectrica: unde este acel volum de investiţii? Să înţeleg ca este bine că nu au făcut investiţii ca să facă profit mare şi să plătească dividende?

Complet greşit, acest tip de politică este falimentar pe termen lung, iar interesul statului român şi al românilor este să avem o companie puternică pe termen lung!”, a scris Popescu.

Ministrul susţine în continuare că Hidroelectrica are o politică greşită de vânzări şi că, de fapt, ar trebui să livreze energia direct populaţiei.

„De asemenea, să înţeleg că este bine ce a făcut Hidroelectrica până acum: a vândut ieftin energie la furnizori, pe care aceştia o revând mult mai scump consumatorilor casnici!?!

Asta în loc ca Hidroelectrica să o vândă direct, mai ieftin decât o vând furnizorii, dar mai scump decât energia pe care o vinde în acest moment la furnizori?!?!

Domnilor de la Fondul Proprietatea, unde vedeţi băieţii deştepţi în cele două scenarii prezentate mai sus? Eu văd aici o politică comercială greşită care trebuie să se schimbe în acest an, în contextul liberalizării preţului la energie electrică începând cu 1 ianuarie 2021.

Nu vreau să mă gândesc că vreţi să ţineţi compania captivă unor clienţi mari şi, astfel, împiedicaţi pătrunderea acesteia pe piaţa clienţilor casnici”, a precizat oficialul guvernamental.

El a reamintit că există posibilitatea votului cumulativ care permite schimbarea întregii conduceri a unei companii la cererea unui acţionar.

„Şi de asemenea, atât timp cât voi fi ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri voi exercita calitatea de acţionar în beneficiul românilor şi nu voi permite niciunui acţionar să îmi cenzureze cuvintele!”, a mai spus ministrul.

Mai departe, el a acuzat Fondul Proprietatea că plăteşte articole în presă pentru a-şi face cunoscut mesajul. La postarea ministrului este ataşat un print screen cu un articol publicat de Hotnews, cu titlul „Pizza e gata, pare bună, dar nu e încă la cuptor. Hidroelectrica şi listarea pe bursă”, unde publicaţia precizează că este vorba despre un articol susţinut de Fondul Proprietatea.

„Nu pot accepta să primesc lecţii de bună-purtare şi de guvernanţă corporativă în contextul în care un acţionar înţelege să „susţină” (sub ce formă nu reiese clar, dar cel mai probabil financiar) unul sau mai multe articole de presă dedicate companiei la care este acţionar.

Nu pot accepta asta din două motive: 1. Dacă tot ce ai de spus este legitim şi corect, de ce trebuie „susţinut” articolul în care-ţi transmiţi mesajul? Şi 2.

Ce ne facem cu toţi ceilalţi acţionari care nu-şi permit să „susţină” articole de presă? Ei sunt mai puţini acţionari sau nu au aceleaşi drepturi? Mai uşor cu lecţiile de moralitate, când practica nu te recomandă, asta aş vrea să reţină distinşii domni de la FP”, a precizat Popescu.

El îşi încheie postarea scriind, cu majuscule, că susţine listarea pe bursă a Hidroelectrica, cu o pondere de 10% sau 15%, acesta fiind unul din obiectivele asumate de el ca ministrul al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

În comunicatul de presă remis anterior Agerpres, Fondul Proprietatea îi atrage atenţia ministrului că legea interzice implicarea directă a statului, ca acţionar, în conducerea companiei.

Declaraţia ministrului Energiei, Virgil Popescu, potrivit căreia Hidroelectrica ar putea furniza energie direct populaţiei la un preţ mult mai mic, reprezintă o încălcare a OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă în companiile de stat, susţine FP.

Cele mai citite

“Ucronaziștii”, implicați în comiterea crimelor de război: ”Am devenit un martor involuntar la multe crime de război comise de armata ucraineană”

Ambasada Rusiei în România expune faptele petrecute în cea de-a 2956-a zi a operațiunii speciale din Ucraina. Pe 16 mai, în cea de-a 2956-a zi...

Tipuri de vitamine pentru buna circulație a sângelui

Ce sunt vitaminele? Vitaminele sunt substanțe chimice care îndeplinesc un rol esențial în funcționarea normală a organismului uman. Acestea se găsesc în majoritatea alimentelor de...

Pacea mai așteaptă: Franța va crește livrările de arme pentru Ucraina

Franța îşi va intensifica livrările de arme către Ucraina "în zilele şi săptămânile următoare", i-a promis marţi preşedintele Emmanuel Macron omologului său Volodimir Zelenski,...
Ultima oră
Pe aceeași temă