5.4 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021

FMI: Statele emergente vor sprijini expansiunea economiei mondiale

Creşterea economiei mondiale se va consolida de la 3,8% în 2017 la 3,9% în 2018 şi în 2019, datorită proiectatei întăriri a expansiunii în ţările emergente şi în curs de dezvoltare şi a avansului viguros în economiile dezvoltate, se arată în cel mai recent raport „World Economic Outlook”, publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Estimările FMI pentru 2018 şi în 2019 sunt similare cu cele din ianuarie dar comparativ cu octombrie 2017 au fost revizuite în creştere, cu 0,2 puncte procentuale pentru fiecare an. Pe termen mediu, FMI previzionează o încetinire a creşterii PIB-ului global, până la aproximativ 3,7%. O dată ce ascensiunea ciclică şi stimulentele fiscale din SUA îşi urmează cursul, perspectivele pentru economiile avansate rămân atenuate, ţinând cont de potenţialul lor lent de creştere. În contrast, în ţările emergente şi în curs de dezvoltare expansiunea va rămâne aproape de nivelul din 2018-2019, deoarece redresarea graduală a exportatorilor de materii prime şi proiectata creştere a Indiei va compensa o oarecare încetinire graduală a Chinei şi revenirea Europei emergente la ritmul său de creştere mai redus. Cu toate acestea, 40 de economii emergente şi în curs de dezvoltare ar urma să înregistreze un avans mai lent al PIB-ului per capita decât economiile avansate, nereuşind să limiteze diferenţa de venit faţă de ţările prospere, avertizează FMI.

În 2017, creşterea economiei mondiale s-a consolidat la 3,8%, datorită redresării semnificative a comerţului global. Motorul de creştere l-a reprezentat redresarea investiţiilor în economiile avansate, continuarea avansului solid din Asia emergentă, ascensiunea notabilă a Europei emergente şi indiciile privind redresarea la unii exportatori de materii prime, apreciază FMI.

Expansiunea de 3,9% în 2018 şi în 2019 va fi sprijinită de progresele solide, evoluţiile favorabile de pe pieţele financiare, politicile monetare relaxate şi repercursiunile interne şi externe ale reducerilor de taxe adoptate de administraţia Trump. De asemenea, redresarea parţială a preţurilor materiilor prime ar trebui să permită îmbunătăţirea graduală a exporturilor de materii prime, se arată în raportul „World Economic Outlook.

Economia SUA ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 2,5% (faţă de o expansiune de 2,9% previzionată în ianuarie) urmat de o creştere de 2,7% în 2019.

Şi prognoza pentru zona euro a fost revizuită în creştere cu 0,2 puncte procentuale, la 2,4% în 2018. Anul viitor, zona euro ar urma să înregistreze un avans de 2%.

PIB-ul Marii Britanii ar urma să crească cu 1,6% anul acesta (faţă de o expansiune de 1,5% previzionată în ianuarie), şi un avans de 1,5% în 2019.

Ultima oră
Pe aceeași temă