13.7 C
București
joi, 21 octombrie 2021

Florin Cîțu: PSD nu voia să crească pensiile cu 40% de la 1 septembrie 2020

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a publicat un document secret al fostului ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, care recomanda guvernului să recalculeze creșterea de pensii cu 40% de teama creșterii peste limită a deficitului bugetar
 
PSD nu dorea să mai facă majorările legale de pensii în 2020 asta rezultă din documentul publicat de Cîțu ieri. are un document în acest sens.

Ministrul de Finanțe PSD, argumenta în document  că legea 127/2019, care prevedea calendarul de creștere a pensiilor, inclusiv majorarea lor cu 40% la 1 septembrie 2020, punea în pericol macrostabilitatea României. Teodorovici a ajuns la această concluzie după mai multe discuții din octombrie 2019 purtate cu reprezentanții FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană.

Eugen Teodorovici a cerut guvernului reanalizarea  calendarului de implementare a legii amintite, pentru a putea respecta limita de deficit bugetar de 3% din PIB, în conformitate cu angajamentele României prin Tratatul de aderare la UE.
Deși a bugetat pe 2020 creșterea cu 40% a pensiilor la 1 septembrie, guvernul PNL a renunțat la acea creștere și a făcut-o de doar 14% la a doua rectificare bugetară.

Motivul principal al reanalizării creșterii de pensii a fost, potrivit argumentelor guvernului, cheltuielile bugetare mari cu combaterea efectelor pandemiei Covid 19.
 
 
 

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu – Foto Inquam Photos
,,PSD nu mai vroia să mai facă majorările legale de pensii în 2020 şi am un document în acest sens. ”

 

Ultima oră
Pe aceeași temă