Florin Cîțu: Estimăm o scădere economică de 4,2% în 2020

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, anticipează un deficit pentru anul în curs de 9,1% din PIB, aproximativ 96 miliarde lei, pe fondul unei scăderi economice cauzate de pandemia de coronavirus.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 18.11.2020 - 12:55

„Bazat pe execuţia pe care am văzut-o până acum, Ministerul Finanţelor Publice propune o rectificare bugetară pentru anul 2020 cu un deficit bugetar de 9,1% din Produsul Intern Brut, respectiv 96 miliarde lei, construit pe o contracţie economică de 4,2% pentru acest an.”, a anunțat Florin Cîțu.

Pe fondul apariției unui vaccin eficient împotriva Covid-19 și o revenire a economiei, ministrul Finanțelor anticipează că anul 2021 va aduce un deficit bugetar mai mic față de acest an, estimat la maxim 7% din Produsul Intern Brut.

„Deficitul bugetului general consolidat astfel se majorează cu 5 miliarde de lei. De unde vine această majorare? În primul rând, din estimarea noastră că nu vom mai încasa 4,2 miliarde lei în ultima parte a anului, este vorba de venituri din economie şi această neîncasare vine de pe urma deciziei pe care am luat-o ca cei care au acumulat datorii în această perioadă, de la începutul stării de urgenţă până la 25 octombrie, să poată să reeşaloneze pe următoarele 12 luni.”, a mai spus Florin Cîțu.

Comentarii