8.6 C
București
luni, 18 octombrie 2021

Fitch confirmă: România are rating mai prost decât Transgaz

De la 1 mai a.c., Fitch a downgradat România la „BBB-„, cu perspectivă negativă.

”Societatea naţională de transport gaze naturale Transgaz informează pe toţi cei interesaţi asupra faptului că în data de 8 iulie 2020, Agenţia Internaţională de Rating Fitch a confirmat ratingul acordat companiei ‘BBB-‘ cu Perspectivă Stabilă”, arată compania.

Agenţia arată că ratingul confirmat ‘BBB-‘ cu perspectivă stabilă reflectă profilul solid al activităţii Transgaz în calitate de concesionar şi operator al reţelei de transport gaze naturale din România, precum şi preconizarea unei diminuări progresive a activităţii internaţionale de tranzit al gazelor care derivă din traseele tradiţionale.

”Ratingul este susţinut de reglementările naţionale privind transportul gazelor şi aşteptările noastre că o investiţie actuală semnificativă în coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) va fi adăugată la Baza Reglementată a Activelor Transgaz (RAB) care stă la baza unor încasări viitoare”, se arată în raportul agenţiei, citat de News.ro.

Transgaz SA Mediaş este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) gaze naturale şi asigură îndeplinirea în condiţii de eficienţă, transparenţă, siguranţă, acces nediscriminatoriu şi competitivitate a strategiei naţionale privind transportul intern şi internaţional al gazelor naturale şi dispecerizarea gazelor naturale.

Transportatorul naţional de gaze Transgaz a raportat în primul trimestru un profit net de 201,86 milioane lei, mai mare cu 5% faţă de anul trecut, în timp ce veniturile din activitatea de exploatare au urcat cu 8%, la 512,8 milioane lei.

Cheltuielile pentru investiţii realizate la 31 martie 2020 au fost de 391,83 milioane lei. Compania a transportat în primele trei luni o cantitate de 4,11 miliarde metri cubi gaze, faţă de 4,18 miliarde mc în primul trimestru din 2019. Transgaz are o capitalizare de 3,4 miliarde de lei.

Ultima oră
Pe aceeași temă