11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieFiscalizarea bacşişului poate crea dificultăţi la operatorii economici

Fiscalizarea bacşişului poate crea dificultăţi la operatorii economici

Deloitte România precizează că, similar cu prevederile primei ordonanţe, abrogate la scurt timp de la publicare, actuala propunere legislativă nu furnizează nici un detaliu asupra diferitelor tipuri de impozitare existente în prezent, în România.

Odată cu sezonul estival, au reapărut şi discuţiile privind principalele probleme cu care se confruntă sectorul HoReCa. Unul dintre subiectele puternic dezbătute a fost reglementarea bacşişului, spune News.ro.

Potrivit notei de fundamentare, sumele reprezentând bacşişul încasat în HoReCa sunt semnificative. Se estimează că acestea sunt cuprinse între 750 de milioane de lei şi 1,5 miliarde de lei.

“Dacă în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit efectul impozitării veniturilor din bacşiş va fi anulat prin deducerea cheltuielilor cu plata sumelor către angajaţi, situaţia se schimbă în cazul principalilor jucători vizaţi de măsură, care aplică impozitul specific pentru activităţi HoReCa, precum şi în cazul microîntreprinderilor”, spun Andreea Vlad şi Robert Ionescu, de la Deloitte România.

Pentru angajatorii din domeniul HoReCa, se calculează şi se plăteşte impozitul specific pentru această industrie. Menţionarea bacşişului pe bon ar putea genera unele obligaţii fiscale suplimentare.

 

Creşte baza de impozitare

Pentru microîntreprinderi, aceste sume suplimentare vor conduce la mărirea bazei impozabile, fiind incluse în totalul veniturilor obţinute, fără posibilitatea deducerii cheltuielilor aferente.

Situaţia ar putea fi evitată prin introducerea în legislaţia fiscală a unei scutiri pentru aceste tipuri de venituri. “În concluzie, iniţiativa este oportună, dar, odată cu implementarea acesteia, ar trebui de asemenea avută în vedere o aliniere a prevederilor fiscale privind impozitarea la nivelul societăţilor”, adaugă Deloitte.

“Totodată, în prezent, acestea nu figurează contabil la nivelul operatorilor economici, iar clienţii, persoane juridice sau persoane fizice autorizate, nu au posibilitatea de a deduce sumele aferente rezultate, în lipsa unui document justificativ”, spune compania de consultanţă.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă