Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Firmele, obligate să dezvăluie Fiscului planificarea fiscală

Directiva MDR, cu termen de implementare la finalul anului, stabileşte că firmele ar putea fi obligate legal să-şi dezvăluie singure schemele fiscale.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 18.07.2019 - 10:37

Aceasta ar duce la situaţii absurde. Directiva MDR (Mandatory Disclosure Regime), spune Adrian Benţa, consultant fiscal, instituie „un flux automat de date între statele membre, pe veniturile realizate, fără ca ANAF sau omoloagele sale să le ceară direct”.

Lucrurile sunt încă neclare. Dan Schwartz, managing partner RSM România, nu ştie exact cum va fi implementată directiva aceasta la Bucureşti: „Există obligaţii de raportare, dar, cum au fost induse în legislaţie, sunt vagi. Existau şi până acum obligaţii de raportare, legate de spălarea banilor”.

„În Polonia, directiva a fost implementată prin adăugarea altor obligaţii de raportare. Trebuie raportate schemele de planificare fiscală agresivă, fără ca aceasta să fie definită. Doar se dau nişte criterii ce trebuie urmărite”, explică expertul.

Dacă România va implementa directiva ca Polonia, impactul va fi semnificativ. Profesioniştii din Contabilitate, Audit şi Consultanţă Fiscală vor avea dificultăţi.

„Este extrem de greu de identificat cu claritate ce înseamnă planificarea fiscală agresivă. Dacă la ea se vor adăuga şi alte obligaţii de raportare, va fi cu atât mai greu de conformat şi e foarte dificil să poţi identifica implicaţiile”, a atras atenţia Dan Schwartz.

Hazliul devenit macabru

Directiva are o parte hazlie, care în Polonia a devenit aproape macabră, detaliază Schwartz. Acolo unde există un privilegiu legal, ca la avocaţi, care nu au voie să dea informaţii privind situaţia clienţilor, obligaţia de raportare revine contribuabilului, care trebuie să spună Fiscului ce avantaj fiscal vrea să obţină.

„E similar cu a spune: sparg o bancă, mă duc înainte la Poliţie şi anunţ. Contribuabilul ar trebui să spună Fiscului ce mecanism fiscal vrea să folosească. Nimeni nu face asta”, afirmă reprezentantul RSM România, dând exemplul Poloniei.

Aici, nedeclararea de către contribuabil duce la amenzi de ordinul milioanelor de euro. „Nu mai foloseşti nici o schemă. Descurajare. Dar asta nu elimină ridicolul situaţiei”, a spus Rl Dan Schwartz.

 

 

Comentarii

loading...