Finațele lansează o emisiune de obligațiuni de stat în valoare de 200 de milioane de euro

Ministerul Finanţelor redeschide, în februarie, o emisiune de obligaţiuni de stat cu cupon denominate în euro, în valoare nominală de 200 milioane euro, cu scadenţa în 2021.

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 06.02.2018 - 17:43

Ministerul Finanţelor redeschide, în februarie, o emisiune de obligaţiuni de stat cu cupon denominate în euro, în valoare nominală de 200 milioane euro, cu scadenţa în 2021, potrivit prospectului de emisiune publicat pe pagina de Internet a instituţiei. Emisiunea a fost lansată în luna martie a anului trecut iar rata cuponului este de 1,25%.

Valoarea nominală individuală a unei obligaţiuni de stat este de 5.000 de euro. Data licitaţiei este 14 februarie iar data emisiunii 16 februarie 2018. Obligaţiunile de stat pot fi cumpărate de către dealerii primari, care vor transmite oferte atât în cont propriu cât şi în contul clienţilor, persoane fizice şi juridice.

"Această serie de poate tranzacţiona simultan pe piaţa secundară administrată de Banca Naţională a României şi pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti", potrivit prospectului de emisiune publicat de Ministerul Finanţelor.

Refinanţarea datoriei publice

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat în februarie 2018 împrumuturi de la băncile comerciale de aproximativ 3,49 miliarde de lei, din care 3,1 miliarde de lei prin licitaţii de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie, la care se poate adăuga suma de 390 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Pentru întregul an, Ministerul Finanţelor va împrumuta aproximativ 48 - 50 de miliarde de lei de pe piaţa internă în anul următor, similar cu nivelul propus pentru acest an, în timp ce aproximativ 4,5 - 5 miliarde de euro urmează să fie atraşi de pe pieţele externe, în creştere comparativ cu 2017, potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018.

Comentarii