7.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Zeci de mii de români ratează șansa de a plăti rate înjumătățite....

Zeci de mii de români ratează șansa de a plăti rate înjumătățite. Conversia creditelor în franci elvețieni, neconstituțională

Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate ridicată de Guvernul Cioloş. Astfel, actul normativ nu va mai putea fi aplicat. Totuși, o mică parte a clienților băncilor ar putea beneficia de o soluție.

Peste 50.000 de români cu 54.000 de credite în franci elveţieni au ratat șansa de a plăti rate înjumătățite, unii dintre ei fiind puși chiar în situația de a ajunge în faza de executare silită. Curtea Constituțională a decis că legea conversiei acestor credite nu respectă normele europene și încalcă legea bicameralismului, în condițiile în care forma adoptată de Camera Deputaților este semnificativ schimbată față de varianta inițială trecută prin Senat. 

Decizia CCR vine ca urmare a unei sesizări ridicate de Guvernul Cioloș. Fostul premier a transmis Curții că legea încalcă principiul securității juridice și poate genera incoerență în aplicare, intervenind în contractele între părți. Totodată, susținea prim-ministrul, proiectul adoptat de Parlament încălca și principiul neretroactivității legii, pentru că se aplică la creditele în derulare, deși Guvernul era de acord cu aplicarea retroactivă în condițiile în care ar fi fost aplicate criteriile sociale. Guvernul considera că o astfel de lege ar crește costurile de împrumut ale României.

Fostul Executiv susținea că legea este retroactivă având în vedere că se referă la contracte de credit încheiate în principal în perioada 2005-2008. După accentuarea crizei financiare, în 2009, băncile au renunțat să mai acorde credite în moneda elvețiană. 

Băncile și BNR s-au opus puternic 

Principala prevedere a legii spune că toate persoanele fizice care au contractat un credit în franci elvețieni au posibilitatea să îl convertească într-un împrumut în lei, la cursul de la data acordării. Cum valoarea francului elvețian s-a dublat față de anii în care au fost acordate cele mai multe împrumuturi, deținătorii creditelor ar fi putut beneficia de o înjumătățire a ratei. 

Încă din 2015, când au apărut primele discuții serioase în privința adoptării unei legi a conversiei creditelor în franci elvețieni, bancherii comerciali și Banca Națio-nală a României (BNR) au prezentat această eventualitate ca un mic dezastru.

Prima evaluare a BNR, din ianuarie 2015, arăta că pierderile băncilor se vor ridica la circa 4,6 miliarde lei dacă împrumuturile în franci elvețieni vor fi convertite în lei la cursul din momentul încheierii contractului. De atunci și până acum, însă, lucrurile s-au mai schimbat, mai ales pentru că unele bănci au negociat deja cu propriii clienți conversia. Concret, în 2015 existau circa 75.000 de contracte de credit în franci elvețieni, în timp ce astăzi mai sunt valabile doar 54.000.  

Cel mai bine în privința negocierilor s-a descurcat Banca Transilvania, care, prin preluarea Volksbank, s-a ales și cu cel mai mare portofoliu de credite în franci elvețieni din România (circa 20% din soldul total erau concentrate la banca austriacă). Pentru că a făcut oferte avantajoase clienților, BT a reușit însă să își curețe bună parte din portofoliu. Alte bănci care au un sold semnificativ de împrumuturi în monedă elvețiană sunt Bancpost, Piraeus, Raiffeisen, Banca Românească, OTP și Credit Europe Bank.

După preluarea Volk-s-bank, Bancpost a rămas lider în domeniul francilor elvețieni și, prin urmare, va fi și banca cea mai lovită de legea conversiei. Bancpost are peste 10.000 de clienți care dețin credite în franci elvețieni.  

Ce se mai poate face

Cei 52.000 de români care au credite în franci elvețieni plătesc, în acest moment, rate duble față de momentul contractării împrumutului, în perioada 2005-2007. Creșterea ratei se datorează deciziei Băncii Elveției de a lăsa liber cursul monedei naționale, fapt care a dus la o dublare a cotației acesteia față de leul românesc. 

După declararea neconstituţionalităţii, singura soluție rămasă, așa cum a precizat și președintele CCR, Valer Dorneanu, este să apeleze la Legea dării în plată. Şi acest act normativ a fost modificat de Curtea Constituţională în așa fel încât doar în situații excepționale clienții băncilor pot scăpa de credit prin simpla returnare a locuinței care face obiectul garanției. 

Clientul ar trebui să demonstreze caracterul de impreviziune al contractului de credit, fapt care, consideră unii avocați, desființează în totalitate efectele Legii dării în plată. 

Practic, clientul care dă în plată ar trebui să demonstreze că în perioada care s-a scurs de la contractarea creditului la darea sa în plată au avut loc evenimente care nu puteau fi anticipate, acestea provocând scăderea valorii locuinței ori creșterea dobânzilor. În opinia avocaților băncilor, astfel de evenimente sunt doar războaiele sau tulburările sociale, în condițiile în care orice altă situație, cum ar fi o criză financiară sau o devalorizare a monedei, reprezintă situații întâlnite cu o anumită frecvență în economie.  

Cele mai citite

Numărul de persoane care trăiesc în sărăcie în Italia a crescut în 2023

Situația economică dificilă a Italiei se reflectă în cifrele recente publicate de Institutul Național de Statistică (ISTAT), care arată o creștere alarmantă a numărului...

De ce sunt coroanele integral ceramice atât de scumpe?

Dacă ai nevoie de o coroană dentară, există o gamă largă de opțiuni. În funcție de situația clinică și de pretențiile estetice, dar și de...

Transformând problemele în oportunități – 5 abordări proactive pentru a deveni un manager mai bun

În lumea complexă și dinamică a managementului, abilitățile de leadership și capacitatea de a gestiona o echipă de angajați sunt cruciale pentru succesul organizației....
Ultima oră
Pe aceeași temă