14.2 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Victorie pentru opoziție: se dublează alocațiile pentru copii

Victorie pentru opoziție: se dublează alocațiile pentru copii

După luni întregi de dezbateri parlamentare și dispute în spațiul public, puterea s-a lăsat convinsă și a votat, ieri, dublarea alocațiilor de  stat. După șase ani de înghețare a sumelor, alocația ajunge la 84 lei, respectiv 200 lei pentru copiii cu handicap.

Până în ultimul moment, parlamentarii puterii s-au opus majorării alocațiilor (pe motiv că nu ar exista resurse financiare), dovadă fiind atât raportul negativ votat marți în Comisia de muncă a Camerei Deputaților, cât și luările de poziție din prima parte a plenului de ieri. De altfel, la votul pe articole, din cei 79 de deputați PSD-UNPR prezenți, 71 au votat împotriva majorării alocațiilor, iar lor li s-au adăugat alți colegi de la PC-PLR.

Schimbarea de tactică s-a petrecut spre după-amiază, cel mai probabil la presiunea opoziției, societății civile și media. Așa se face că, la votul final, proiectul de lege care include dublarea alocațiilor a primit 332 voturi „pentru“ și două abțineri. Adică, nici un vot „contra“.

Pentru a culege câteva puncte de imagine din adoptarea măsurii, premierul Ponta s-a deplasat și el de la Palatul Victoria la Palatul Parlamentului, pentru a asista la votul final asupra proiectului și, evident, pentru a da declarații presei despre caracterul social-democrat al măsurii și despre bucuria pe care o resimte că măsura a fost adoptată, atât ca lider al PSD, cât și ca părinte.

Ce sume și de când

Conform amendamentului adus de PNL la proiectul de aprobare a OUG nr. 65/2014, alocația va fi de 84 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani și de 200 lei pentru copiii cu handicap, cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani. De majorare ar urma să beneficieze circa 3,6 milioane de copii.

Pentru ca noile sume să se aplice, proiectul de lege trebuie să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit premierului Ponta, pentru acoperirea majorării este nevoie de 900 milioane lei pentru anul în curs și de 1,8 miliarde lei pe an în conti­nuare. Tot șeful Guvernului a precizat, ieri, că Executivul nu a trimis Parlamentului vreun punct de vedere legat de majorarea alocațiilor pentru că nu a fost solicitat. Dar, că dacă ar fi fost solicitat, punctul de vedere ar fi fost negativ (așa cum s-a întâmplat și la alte proiecte de creștere a alocațiilor – n.r.) din cauza lipsei de fonduri bugetare.

Alocațiile pentru categoriile menționate nu au mai fost actualizate din ianuarie 2009. După cum susțin reprezentanții opoziției, media în Uniunea Europeană ar fi de 200 euro pe lună.

Date și bâlbe

În martie, liderii PSD și PNL s-au contrat pe rețelele de socializare cu privire la cuantumul alocațiilor de stat. După ce Alina Gorghiu a greșit cuantumul alocației (referindu-se la 46 lei, în loc de 42 lei), premierul a reacționat pe Twitter: „Greșeala D. Gorghiu nu e gravă! Grav că nu știe că s-a dublat la 84!“. Doar că șeful Executivului a confundat, la rândul său, alocațiile de stat cu alocațiile pentru susținerea familiilor (cu venituri lunare de până la 530 lei pe membru de familie), pe care le majorase, într-adevăr, cu o lună înainte de alegerile prezidențiale.

În Parlament mai sunt depuse alte câteva proiecte de lege care se referă la majorarea alocațiilor. De pildă, doi deputați ai Partidului Democrat Popular, Liliana Mincă și Ștefan-Petru Dalca, au propus creșterea alocației de stat de la 42 lei la 700 lei. Alți 34 de senatori de la PNL și PC-PLR au propus majorarea alocației de stat la 200 lei și eliminarea raportării la indicele social de referință.  

Votul de astăzi este o greşeală. Intrăm într-o spirală a populismului care ne va afecta pe termen lung. Nu putem sa periclităm acumulările economice de până acum prin măsuri precum dublarea alocaţiilor. Preşedintele Iohannis şi premierul Ponta trebuie să fie responsabili şi să spună stop acestui joc populist.“Sebastian Ghiță, deputat ex-PSD

Cele mai citite

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...

Jurnalismul european reflectă provocările societății contemporane: Abuzuri, Traume și Sănătate Mentală

În cadrul celei de-a 12-a ediții a European Press Prize, 25 de povești din cinci categorii au fost nominalizate, din care mai mult de...

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă