6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Un lider trebuie să acorde atenţie subconştientului

Un lider trebuie să acorde atenţie subconştientului

Un manager care îşi doreşte să maximizeze profitul companiei şi să fie un mentor pentru angajaţii săi trebuie să fie atent în ce mod subconştientul afectează creierul în procesul de luare a deciziilor în afaceri, susţine Srini Pillay, profesor în cadrul Harvard Medical School şi CEO al companiei NeuroBusiness Group.

Prezent la Bucureşti pen­tru a susţine o pre­legere pe tema leader­shipului în cadrul evenimentului de lan­sare a CEO Clubs Romania, Srini Pillay spune că, în rezolvarea problemelor, împachetarea cuvintelor într-un asemenea mod încât vor avea un înţeles diferit, atât pentru oameni, cât şi pentru creier, va fi benefică pentru procesul de luare a deciziilor şi, implicit, pentru companie.

„Când un executiv de top susţine în faţa unei probleme că nu există nici o cale de soluţionare şi că nu poate face nimic pentru a creşte profitul, atunci creierul va spune: «Mulţumesc! Noapte bună! Voi merge la culcare!». Dar, dacă îţi spui că ţi-ar plăcea să găseşti o soluţie, chiar dacă nu ştii cum o vei găsi, creierul va începe să funcţioneze din nou şi îşi va «activa radarul» pentru găsirea în subconştient a unor chei de rezolvare”, explică profesorul Pillay. „Mai mult, studiile au arătat că dacă o simplă propoziţie precum «Nu ştiu să fac profit» o treci la afirmativ, în «Am nevoie să găsesc o soluţie», vei creşte activitatea creierului. Aceasta este una dintre numeroasele tehnici utile pentru crearea acestui efect, respectiv să încerci să spui acelaşi lucru, dar într-un alt fel”, completează expertul în ştiinţa cognitivă şi studiul creierului uman aplicat la domeniul de business.

În plus, profesorul de la Harvard Medical School le recomandă managerilor să se bazeze inclusiv pe emoţii în luarea deciziilor, pentru că un sistem raţional ar putea cauza profitabilităţii afacerii. „Centrul emo­ţional al creierului este direct conectat cu modul în care luăm decizii sau ne asumăm riscuri. Astfel, dacă un executiv de top se foloseşte de «suflet» la locul de muncă pentru creşterea profitului, are mai multe şanse de reuşită”, conchide Pillay. 

STUDIU

Jumătate din managerii celor mai mari companii din sud-estul Europei consideră că principalele calităţi ale unui lider din ziua de astăzi sunt de a fi creativ şi inspiraţional, arată un studiu asupra transformării şi motivării la nivel de organizaţie, realizat de CEO Clubs şi Focus Bari în a doua jumătate a anului 2011. Alte atuuri văzute ca importante de către cei peste 100 de respondenţi ­pentru un executiv de top de succes includ ­abilitatea de a-şi asuma şi ­implementa decizii importante şi integritatea. În ceea ce priveşte motivarea angajaţilor de-a lungul perioadelor de schimbare, peste 70% din liderii companiilor se concentrează pe menţinerea energiei şi a nivelului de implicare în organizaţie. Mai mult, analiza reflectă faptul că un CEO trebuie să devină un model de urmat pentru angajaţii săi şi să iniţieze mereu o comunicare deschisă şi eficientă cu aceştia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă