Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Salariile din sectorul privat, mai mici decât cele de la stat

Salariile din sectorul privat au crescut, anul acesta, între 3,7% și 4,5%, în timp ce salariile din sectorul de stat au crescut cu 20-25%, arată două studii care analizează evoluția salariilor în mediul privat din acest an.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 12.09.2016 - 17:17

Salariile din sectorul privat au crescut, anul acesta, între 3,7% și 4,5%, în timp ce salariile din sectorul de stat au crescut cu 20-25%, arată două studii care analizează evoluția salariilor în mediul privat din acest an, citate de RFI.

Potrivit sursei citate, diferențele dintre cele două sectoare economice au fost foarte mari. Sectoarele în care au fost operate cele mai ridicate creșteri salariale sunt cele care au beneficiat de creșterea economică. Este vorba despre sectorul de retail, 4,3%, și al bunurilor de larg consum, 5,8%. În anumite domenii, precum sectorul bancar, creșterile salariale sunt sub medie.

Așadar, cuvântul de ordine pentru companiile private în materie de politică salarială a fost prudența. Nimeni nu s-a grăbit să arunce cu banii, iar companiile care au beneficiat de creșterea consumului au fost destul de reținute în a mari salariile. De ce? Pe de o parte, pentru că în aceste sectoare economice încă se găsește forță de muncă. Pe de altă parte, pare că există un sindrom post-criză chiar și la companiile care au indicatori financiari pozitivi. Respectiv, managerii se tem să cheltuiască sau chiar să investească. Parcă managerii se tem deja de o nouă criză, chiar dacă ne aflăm în plină perioadă de avânt economic”, se precizează în analiza RFI.

Totodată, jurnaliștii de la RFI mai precizează că, în sectorul bugetar, salariul mediu lunar este de 2.300 lei, iar în cel privat salariul ajunge la numai 1.900 lei.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...