7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Românii evită relaţiile la locul de muncă, de teama concedierii

Românii evită relaţiile la locul de muncă, de teama concedierii

Aproape o treime (28,11 %) dintre români nu au avut şi nu-şi doresc o relaţie cu un coleg sau o colegă de serviciu, de teamă să nu fie daţi afară, potrivit unui studiu realizat de site-ul de recrutare Myjob.

Alţi 10,44% au spus că evită o asemenea relaţie pentru că ar risca să se ocupe de probleme de serviciu şi acasă, iar mai mult de un sfert (27%) spun că s-ar plictisi de partener dacă ar şi munci împreună. Aproape 5 procente (4,88%) dintre participanţii la sondaj au mărturisit că se tem de reacţia colegilor şi de aceea nu se implică în relaţii amoroase la locul de muncă.

În schimb, 20% dintre respondenţi consideră că acelaşi serviciu este un motiv în plus pentru armonie în cuplu, iar 2% declară că aşa le este mai uşor să-şi ţină partenerul sub observaţie. 5,4% dintre cei chestionaţi au ales un coleg de muncă ca partener pentru că, spun ei, nu au când să cunoască oameni noi, în timp ce mai mult de trei procente au recunoscut că relaţiile de la locul de muncă le-au adus promovarea în companie. De remarcat că procentul bărbaţilor care au declarat că au promovat în acest fel este de patru ori mai mare decât al femeilor: 4,53% faţă de doar 1,15%.

Sondajul a fost realizat online la nivel naţional, în intervalul 1-14 februarie 2011, pe un eşantion reprezentativ de 1248 de respondenţi, majoritatea (32,6%) din Bucureşti.

Deşi în România angajaţii se feresc de relaţii cu colegii lor, lucrurile nu stau la fel şi în străinătate. De exemplu, numeroase studii au arătat că mai mult de jumătate dintre angajaţii britanici au ieşit măcar o dată la o întâlnire cu un coleg, potrivit ziarului The Guardian.

Dacă te numeri printre românii care nu au teamă concedierii şi eşti într-o relaţie cu un coleg de serviciu, trebuie să ţii cont de trei reguli esenţiale, potrivit site-ului bnet.com:

* Este bine să aveţi şi alte lucruri în comun, în afara de activităţile de la serviciu. Relaţiile la birou sunt mai recente în ultimii ani, din simplul motiv că oamenii îşi petrec mai mult timp la locul de muncă. Asigură-te însă că aveţi şi alte pasiuni asemănătoare, pe lângă antipatia faţă de şeful vostru sau pasiunea pentru meseria practicată de voi.

*Evită aventurile cu şeful sau cu subalternii. Chiar şi dacă relaţia voastră va dura, va fi ţintă bârfelor şi criticilor.

* Păstrează discreţia, mai ales în perioada de început a relaţiei. În plus, nu face publice detalii picante despre voi doi pe site-uri de socializare, pentru că există şansa să le citească colegii voştri sau chiar şeful.

Elena David
Elena Davidhttp://elena-david
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă