10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016PROIECT. Proprietarul, chiriaş la ANL în fosta sa locuinţă?

PROIECT. Proprietarul, chiriaş la ANL în fosta sa locuinţă?

După promulgarea Legii 77/2016 a dării în plată, deputatul Daniel Zamfir a anunţat că ar reveni în toamnă cu o lege a dării în plată dedicată Programului Prima Casă. Avocatul Gheorghe Piperea a declarat „României libere” că susţine această iniţiativă. Care e impactul unui eventual proiect de acest tip?

 
Autorul Legii dării în plată spune că „este o iniţiativă a domnului Zamfir, pe care o susţin. Mai mult decât o dare în plată, este o preluare a imobilului de către ANL”. Piperea a spus „României libere” că Agenţia Naţională pentru Locuinţe ar urma să lase cu chirie imobilul exact debitorului care nu a mai putut să-şi plătească datoria, pentru o perioadă de timp suficientă, astfel ca acesta să-şi revină sau să se mute în altă parte cu chirie.
 
„În principiu, este vorba despre cinci ani (n.n.: perioada maximă de graţie, în care fostul debitor al băncii decide dacă revine la statutul său anterior, de creditat, sau se mută în altă locuinţă)”, a explicat avocatul.
 
Analistul imobiliar Ion Cătuţoiu critică noua iniţiativă Zamfir – Piperea. “Înainte de a face genul acesta de protecţie socială, probabil că ar trebui să se gândească, în segmentul construcţiilor şi al imobiliarelor, o politică de creştere a puterii de cumpărare. Decât să facă un populism ieftin şi să rezolve ei problemele celor care nu au bani să plătească, mai bine să se gândească cum să facă o lege pentru piaţa imobiliară, în aşa fel încât să avem un program de construcţie de locuinţe sociale, iar cei nevoiaşi într-adevăr să se mute în ele”, arată Cătuţoiu.
 
Acesta a atras atenţia “României libere” că “orice lege care nu este precedată de o strategie de dezvoltare a fondului naţional de locuinţe, prin implicarea mediului privat, nu face decât să ţină societatea jos şi ne întoarce spre un neocomunism care nu ne va face deloc bine”.
 
“Din punctul meu de vedere, toate legile acestea, pe care dânşii le tot promovează, nu îl ajută pe cel care este la nevoie. Îi rog să se uite la exemplele din America, de după marea criză. În piaţa imobiliară, s-a ieşit din criză când au existat programe naţionale de construcţie de infrastructură, de dezvoltare a utilităţilor şi de construcţii noi”, a spus Ion Cătuţoiu.
 
Analistul a explicat că în SUA dinspre stat spre mediul privat s-au irigat bani, astfel încât să se creeze profit pentru mediul privat, pentru a impulsiona business-ul şi a creşte puterea de cumpărare. “Este modalitatea prin care i-ar ajuta pe oameni săşi plătească ratele la bancă”, a spus Cătuţoiu.
 
Acesta a opinat că trebuie găsite soluţii în cazul celor care au anumite nevoi, pentru o anumită perioadă de timp, “dar nu trebuie să mergem în extrema cealaltă. Mergând pe un populism de genul acesta, necrescând puterea de cumpărare, nu facem decât să-i păcălim pe clienţii finali”.
 
“Ce vor explica iniţiatorii acestei legi când clienţii se vor duce la bancă şi, ca să facă darea în plată, trebuie să-şi angajeze un avocat, să-şi găsească un notar şi să plătească impozit?”, s-a întrebat retoric Ion Cătuţoiu, referindu-se şi la actuala lege a dării în plată, şi la o eventuală lege asemănătoare pentru Programul Prima Casă.
 
Băncile, atitudine neutră
 
Analistul financiar Aurelian Dochia a prefigurat pentru “România liberă” că, “dacă ANL preia locuinţa, aceasta va răspunde de credit. În condiţiile acestea, probabil că băncile nu ar avea nici o obiecţie. Dacă ANL preia şi plăteşte în continuare, foarte bine. Trebuie să se vadă în ce măsură statul are resurse financiare pentru a se angaja în asemenea operaţiuni. Ministerul Finanţelor este cel care trebuie să aibă o reacţie”.
 
Care ar fi impactul unei astfel de legi asupra unei bănci? Dacă ANL preia creditul, explică Dochia, pentru bancă nu este nici o diferenţă. “Statul preia creditul. Chiar se îmbunătăţeşte situaţia, pentru că, evident, statul (şi ANL, ca reprezentantă a acestuia) este un debitor cu risc mai mic decât o persoană particulară”, a opinat Aurelian Dochia.
 
Cum circulă banii într-o asemenea situaţie? Analistul financiar a declarat “României libere” că ”statul rămâne să plătească în contul debitorului ratele şi încearcă să recupereze de la acesta, de exemplu prin chirie, banii pe care îi dă băncii în contul creditului. Statul devine astfel un fel de garantor, pentru datoria care nu poate să fie plătită de debitor. Un intermediar. Banii luaţi de stat prin chirie ajung la bancă”.
 
Dacă ulterior debitorul decide că nu mai poate să plătească şi vrea să se mute în altă parte, statul reînchiriază locuinţa sau o vinde mai departe, astfel încât să recupereze banii pe care îi datorează băncii, a spus “României libere” Aurelian Dochia.
 
Ion Cătuţoiu, analist imobiliar: „Toate legile acestea, pe care dânşii le tot promovează, nu îl ajută pe cel ce e la nevoie. Să se uite pe exemplele din America, de după marea criză. În piaţa imobiliară, s-a ieşit din criză când au existat programe naţionale de construcţie de infrastructură.”
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă