Programul Rabla 2017. Condiții noi pentru a obține prima de casare

Valoarea primei de casare pentru programul Rabla va rămâne de 6.500 de lei în 2017, dar pentru achiziția de mașini mai puțin poluante sau hibride se acordă suplimentar un ecobonus de până la 2.500 de lei. Pe de altă parte, vor fi introduse praguri maxime de emisii de dioxid de carbon ale autovehiculelor care pot fi cumpărate prin program.

Share

Teodora Cimpoi 0 comentarii

Actualizat: 15.03.2017 - 13:40

Valoarea primei de casare pentru programul Rabla va rămâne de 6.500 de lei în 2017, dar pentru achiziția de mașini mai puțin poluante sau hibride se acordă suplimentar un ecobonus de până la 2.500 de lei. Pe de altă parte, vor fi introduse praguri maxime de emisii de dioxid de carbon ale autovehiculelor care pot fi cumpărate prin program.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) vrea să încurajeze achiziția de autoturisme noi, din ce în ce mai performante din punct de vedere al impactului asupra mediului. Astfel, din acest an se vor introduce praguri maxime de emisii de CO2 ale autovehiculelor pentru achiziția cărora se poate obține prima de casare. În acest an, pragul este de maximum 130 g CO2/km, nivel care scade la 120 g CO2/km în 2018, respectiv la maximum 110 g CO2/km, în anul 2019, se arată în Ghidul de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului.

„După cum se observă, prin scăderea graduală a pragului de emisii de CO2, programul este conceput nu doar ca o modalitate de finanțare, ci și ca un instrument de îndrumare a cumpărătorului de autoturisme și conștientizare a acestuia cu privire la corelarea nevoii de deplasare cu cea de protecție a mediului”, mai transmite AFM.

Totodată, la prima de casare de bază se poate adăuga, în 2017, un ecobonus de 1.500 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, al cărui sistem de propulsie generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcționare mixt. Astfel, prima totală de casare ajunge la 8.000 de lei. Pe de altă parte, în cazul achiziției unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, valoarea ecobonusului va fi de 2.500 de lei. Astfel, Ministerul Mediului va încuraja achiziția de autoturisme cât mai puțin poluante și cu motoare cât mai mici.

Persoanele juridice pot solicita prin cererea de finanţare cel mult echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro sau 100.000 euro, dacă activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri, se arată în Ghidul programului Rabla, consultat de RL. Pe de altă parte, nu se precizează nicăieri care va fi bugetul alocat programului în acest an, mai ales că timbrul de mediu, cea mai importantă sursă de finanțare pentru Rabla, a fost eliminat, de la 1 februarie.

Condiții de acordare a stimulentului

Prima de casare și ecobonusul se scad de către producător din prețul de comercializare cu TVA al autovehiculului nou, iar prima de casare se poate cumula cu ecotichetul acordat în cadrul Programului Rabla.

Proprietarul beneficiază de prima de casare la achiziţionarea unui autovehiculul nou în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat. O persoană fizică poate achiziţiona mai multe autovehicule noi, în schimbul predării spre casare a unui număr echivalent de autovehicule uzate, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe prime de casare.

Totodată, dreptul de beneficiu asupra primei de casare poate fi cedat unei alte persoane fizice. În schimb, proprietarul persoană juridică nu are dreptul să cedeze către o altă persoană, fizică sau juridică, dreptul de a beneficia de prima de casare. În plus, e important de știut că în program nu sunt acceptate autovehiculele uzate a căror primă înmatriculare în România a avut loc ulterior datei de 31 decembrie 2009, cu excepția celui aflat în proprietatea unei unități administrativ-teritoriale sau a unei instituții publice.

Primă de 10.000 de euro pentru mașini electrice

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat ieri că bugetul programului Rabla pe 2017 va fi similar cu cel de anul trecut, de circa 170 milioane lei, și va fi aprobat săptămâna viitoare. Totodată, ministrul a anunțat că Ministerul Mediului îi încurajează pe români să cumpere, în acest an, 1.000 de mașini electrice noi și dublează prima de achiziție la 10.000 de euro față de anul trecut, prin programul „Rabla Plus”.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...