25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Prima despăgubire totală plătită în contul asigurării obligatorii a locuinţei

Prima despăgubire totală plătită în contul asigurării obligatorii a locuinţei

Proprietarii aşteaptă sancţiunile de la stat, deşi o catastrofă se poate produce oricând.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a plătit, luni, prima daună totală pentru un imobil asigurat printr-o poliţă obligatorie, în sumă de 20.000 de euro, pentru o casă din Avrig, judeţul Sibiu, distrusă în urma unei inundaţii, a anunţat compania. Poliţa a fost încheiată la 28 decembrie, cu intrare în vigoare la 1 ianuarie 2011, pentru o locuinţă de tip A, situată pe Valea Avrigului.

„Despăgubirea a fost plătită ca urmare a distrugerii totale a locuinţei, în urma inundaţiei produse în localitatea Avrig în data de 10 spre 11 iunie. Avizarea dosarului de daună s-a realizat în 14 iunie şi instrumentarea acestuia a fost finalizată în urmă cu o săptămână”, se arată într-un comunicat al PAID.

Proprietarii aşteaptă

Inundaţia a afectat cinci locuin­ţe, dintre care două au fost distruse în totalitate. Dintre aceste două locuinţe, una singură era asigurată printr-o poliţă obligatorie.

Locuinţa asigurată a fost construită în anul 1995 şi avea toate autorizaţiile necesare. Proprietarul nu va putea reconstrui locuinţa în aceeaşi zonă, expusă riscului de inundaţii. „Riscul de inundaţii s-a transformat în certitudine în România ultimilor ani. Nu ne mai punem problema dacă vom avea inundaţii, ci când anume se vor produce acestea. Cred, în continuare, că principalul obstacol în dezvoltarea portofoliu­lui PAID constă în asimilarea poliţei de asigurare cu sanc­ţiunile prevăzute de legislaţie. Scopul Legii 260/2008 este protejarea locuinţelor împotriva celor trei riscuri de catastrofe na­turale şi nicidecum sanc­ţiu­nile ce vor fi aplicate neasigu­raţilor”, a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.

Potrivit PAID, majoritatea pro­prietarilor de locuinte, aşteap­tă termenul de aplicare a sancţiunilor pentru a se asigura, fără a lua în calcul că unul dintre cele trei riscuri s-ar putea produce înainte de această dată. În oraşul Avrig sunt 5.979 de locuinţe, însă poliţe PAID au fost încheiate doar pentru 201 dintre acestea. Poliţa pentru care s-a plătit despăgubirea a fost intermediată de asigu­ră­torul Credit Europe.

Ce spune legea

La 1 august, portofoliul PAID număra 780.268 de poliţe obliga­torii. În perioada 15 iulie 2010-
1 august 2011, numărul dosarelor avizate a ajuns la 55, iar PAID a plătit despagubiri pentru 23 dintre acestea. Valoarea totală a despăgubirilor achitate de PAID depăşeşte 170.000 lei. Fondul naţional locativ numără 8,39 milioane de locuinţe.

Proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferen­ţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe este situată între 10.000 şi 20.000 de euro.

Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuin­ţelor împotriva cutremurelor, alu­necărilor de teren şi inunda­ţiilor, tipul A de locuinţă este o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, iar tipul B este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.

Primele poliţe de asigurare obli­gatorie a locuinţei au fost emise în iulie 2010 şi acoperă cele trei riscuri. Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele, fie prin intermediul unei poliţe obligatorii, emisă de PAID, fie printr-una facultativă, în­cheia­tă cu o societate autorizată, vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei. 

Ce este PAID

PAID a fost înfiinţată în septem­brie 2009, când 13 asigurători au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asigurătorului fiind de 4,55 milioane de euro (19,34 milioane lei).

Astra, Platinum România şi Groupama Asigurări s-au înscris cu participaţii de câte 15%.

ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali şi Grawe România s-au înregistrat, fiecare, cu o participaţie de 5,5%.

Cele mai citite

AUR l-a reclamat pe Cîrstoiu la Direcția Antifraudă Fiscală

Președintele filialei AUR București, Mihai Enache, anunță că l-a reclamat la Direcția Generală Antifraudă Fiscală pe medicul Cătălin Cîrstoiu, candidat la Primăria Capitalei. "Mihai Enache,...

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă