27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Viitorul guvern trebuie să inventeze 1 miliard de euro pe an pentru...

Viitorul guvern trebuie să inventeze 1 miliard de euro pe an pentru salariile promise de PSD în campanie. Peste 650.000 de angajaţi ai statului vor avea venituri mai mari din 2017

Curtea Constituțională a respins, ieri, excepția de neconstituționalitate invocată de Guvern la adresa legii care prevede majorarea cu 15 la sută a salariilor din învățământ și din domeniul sanitar.

Actul normativ a fost promovat de PSD și aliații săi cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare.

Salariile medicilor și profesorilor vor crește cu 15% de la sfârșitul acestui an, iar viitorul Guvern va trebui să facă rost de peste 1 miliard de euro doar în primul an pentru a putea susține majorările salariale. De creșterea veniturilor vor beneficia în jur de 650.00 de persoane angajate în sănătate și învățământ.

Curtea Constituțională a respins excepția invocată de actualul executiv care asupra legii de aplicare a ordonanței 20/2016 privind salariile bugetarilor.

Actualul Executiv a arătat în mai multe rânduri că parlamentari care au inițiat legea nu au putut identifica cu precizie sursele pentru majorarea salarială, dar și că actul normativ ignoră legea responsabilității fiscale, care spune că orice creştere din sectorul bugetar nu se pot face cu mai puțin de șase luni înainte de alegeri.

Actuala formă a ordonanței 20/2016 este rezultatul mai multor amendamente aduse de parlamentarii PSD și ALDE în luna septembrie a acestui an. Dacă în forma sa inițială, ordonanța aducea majorări salariile cu impact asupra bugetului de circa 2,5 miliarde de lei, după amendarea legii de către social democraţi, nevoia financiară a crescut la peste 4,8 miliarde de lei, sursa pentru acoperirea diferenței nefiind identificată cu precizie.

Pe de altă parte, partidul care va forma, cel mai probabil, următorul guvern, adică tot PSD, face deja pași înapoi în ceea ce privește promisiunile făcute în timpul campaniei electorale, dar și înaintea acesteia.

Cine va beneficia de majorări

Potrivit ordonanței 20/2016, așa cum a fost modificată în comisiile de muncă și buget-finanțe ale Parlamentului începând cu 1 decembrie 2016, sporurile și alte drepturi salariale ale angajaților din sănătate și educație specifice activității se vor calcula prin raportare la salariul de bază. În vechea formă, legea se raporta la salariul de bază din 2009.

Mai mult, afirmă legea, “începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învățământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educației și aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței".

Legea conține și un articol  potrivit căruia cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de bază/salariilor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25% față de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2017.

Începând cu aceeași dată, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Județene, a municipiului București și din cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești se stabilește de la nivelul de 85% din salariile stabilite la nivel central pentru personalul CNAS, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al președintelui CNAS.

Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului menționat mai sus se aprobă prin ordin al președintelui CNAS, mai prevede amendamentul.

Cele mai citite

AUR l-a reclamat pe Cîrstoiu la Direcția Antifraudă Fiscală

Președintele filialei AUR București, Mihai Enache, anunță că l-a reclamat la Direcția Generală Antifraudă Fiscală pe medicul Cătălin Cîrstoiu, candidat la Primăria Capitalei. "Mihai Enache,...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă