7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Nonverbalul în conflicte (2)

Nonverbalul în conflicte (2)

Dintre gesturile care trădează conflictul dintre două sau mai multe persoane, putem aminti braţele încrucişate, care în aceste condiţii înseamnă închiderea canalelor de comunicare cu ceilalţi şi refuzarea dialogului. De asemenea, mâinile pe şolduri indică o poziţie ofensivă, de parcă persoana respectivă este pregătită să „sară la bătaie”. Întâlnim destul de frecvent în baruri, în discoteci sau chiar pe stradă, gestul unor bărbaţi de a-şi ţine mâinile în buzunare, fapt care denotă o pregnantă agresivitate masculină. Să nu uităm să amintim ca gest de ameninţare şi arătatul pumnului, cu mâna ridicată în sus.

Scrâşnetul dinţilor, rânjetul, capul plecat în poziţia „împunge”, mâinile încleştate, întoarcerea spatelui, faţa congestionată, încordarea muşchilor gâtului, scânteierea metalică a privirii sau privirea peste partener sunt tot semne de posibilă ostilitate nonverbală.

În cadrul vocalicii sau al paralimbajului, ridicarea excesivă a vocii este un semn clar că aveam de-a face cu un conflict sau situaţie agresivă. Dar, nu numai ridicatul vocii ne semnalează acest lucru, ci şi râsul în „e” – un fel de râs behăit: „HeHeHe!” – exprimă dispreţul, batjocura sau transmite o ameninţare directă.Prin mimica feţei, ştim cu toţi că putem exprima atât de uşor sentimentele de agresivitate, duritate, ura faţă de ceilalţi. Ca exemple concrete de expresii faciale violente sau care stârnesc conflictul sunt holbarea ochilor şi scoaterea limbii spre persoana pe care o dezavuăm, fapte care exprimă un anumit grad de agresivitate.

În cadrul simţului tactil, întâlnim acele comportamente de atingere a altor persoane. Iar, în limbajul nonverbal, constituie agresivitate şi chiar violenţă atingerea corpului altei persoane fără asentimentul acesteia.

Aşadar, violenţa şi conflictul se exprimă prin diverse forme de comunicare nonverbală, cum ar fi haptica (atingerile cutanate), proxemica (distanţele interpesonale), oculezica (privirea), îmbrăcămintea (haine sau accesorii), vocalica (vocea), olfacţie (mirosurile) şi, nu în ultimul rând, gesturile (kinezica) şi mimica (expresii faciale). Citiţi cu atenţie toate aceste semnale care pot trăda agresivitatea şi chiar tendinţa spre conflict a partenerilor de discuţie!

Mihaela Stroe, rofiler&nonverbal expert www.mihaelastroe.ro

Mihaela Stroe
Mihaela Stroehttp://mihaela-stroe
Drd. Mihaela Stroe, expert in limbaj nonverbal
Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă