19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Nonverbalul în conflicte (1)

Nonverbalul în conflicte (1)

Gândiţi-vă că într-un minut dintr-o conversaţie o persoană spune în jur de 100-120 de cuvinte. În acelaşi minut, aceeaşi persoană poate „gândi” cam 800 de cuvinte. Astfel, comunicarea nonverbală presupune acea totalitate de gânduri şi sentimente care nu sunt spuse.

Atâta timp cât partea verbală şi cea nonverbală a unui mesaj sunt percepute ca fiind concordante, informaţia verbală este recepţionată integral. Dacă se percepe o incongruenţă între partea verbală şi cea nonverbală a mesajului, informaţia recepţionată de celălalt este transmisă în proporţie de 58% de limbajul corporal, circa 34% prin caracteristicile vocii şi doar 8% prin conţinutul mesajului. De aceea, componenta nonverbală a mesajului are o importanţă cel puţin egală cu cea a conţinutului, iar persoana care vorbeşte transmite, pe lângă mesajul verbal, şi unul corporal.

Într-o confruntare ostilă, o persoană poate avea un limbaj al corpului agresiv, chiar fără a se gândi. Dar aşa cum o persoană îşi exprimă furia prin semnale nonverbale, noi ne putem antrena pentru a promova comportamente paşnice cunoscând aceste semnale şi interpretându-le corect.

Comportamentul agresiv îmbracă forme de manifestare variate, de la violenţă până la forma de agresivitate simbolică, cum ar fi calomnia sau insulta. Insulta şi jignirea reprezintă comportamente agresive directe şi active, care se pot realiza nu numai prin comunicarea verbală, ci şi prin cea nonverbală.

Putem începe dezvăluirea semnalelor nonverbale agresive prin punerea în discuţie a arătatului cu degetul (arătătorul ridicat în sus şi mişcat agresiv de sus în jos), care este un gest ce trădează agresivitatea dusă la extrem a persoanei care îl foloseşte. Privirea, ca element al contactului vizual, poate transmite semnale nonverbale agresive. De multe ori auzim expresia „l-a mâncat din ochi” sau „l-a săgetat cu privirea”, care redă prin privitul intens al persoanei agresate intenţia agresorului de a „ucide” bunele relaţii interpersonale.

Violarea spaţiului personal şi a distanţei intime, care este de până la 40-50 de centimetri, este resimţită ca o agresiune. Remarcăm acest lucru în autobuze şi tramvaie, când întâlnim nenumărate persoane care nu ţin cont de distanţele interpersonale stabilite de Edward T. Hall şi, încălcând aceste norme, îi agresează pe ceilalţi. (va urma)

Mihaela Stroe, Profiler&nonverbal expert www.mihaelastroe.ro

Mihaela Stroe
Mihaela Stroehttp://mihaela-stroe
Drd. Mihaela Stroe, expert in limbaj nonverbal
Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă