12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Noi beneficii pentru bugetari. Olguța Vasilescu le promite salariaților de la stat...

Noi beneficii pentru bugetari. Olguța Vasilescu le promite salariaților de la stat bani de hrană și de vacanță

Toți bugetarii vor avea incluse în sporuri un voucher de vacanță și două norme de hrană, a declarat ieri ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, subliniind că draftul legii salarizării va fi gata probabil la finele lunii martie, când vor fi gata discuțiile cu toți partenerii.               

Ministerul Muncii a continuat ieri negocierile pe marginea proiectului Legii salarizarării unitare a bugetarilor cu sindicaliștii din Educație. După ce zilele trecute a declarat că salariile bugetarilor de până la 4.000 de lei vor fi dublate, în următorii trei ani, Olguța Vasilescu a anunțat acum noi beneficii pentru salariații de la stat.

Astfel, printre noutățile pe care le va aduce legea salarizării unitare se numără acordarea a două norme de hrană – echivalentul a câte un salariu minim pe economie – și a unui așa-numit voucher de vacanță pentru fiecare bugetar. „Acest voucher va avea valoarea unui salariu minim pe economie, iar fiecare bugetar va primi, în fapt, în bani, contravaloarea lui, sub condiția de a prezenta, ulterior, documente justificative, din care să rezulte că suma în cauză a fost folosită pentru contractarea de servicii turistice. Valoarea totală a normelor de hrană și a voucher-ului de vacanță va fi inclusă în procentul de 30%, sporuri pe care le poate acorda fiecare ordonator de credite”, a transmis Ministerul Muncii, la finalul discuțiilor cu liderii sindicali.

„Toți bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanță și două norme de hrană, absolut toți bugetarii. Dar asta nu ridică probleme, pentru că se reduce nivelul de sporuri, adică vor fi 30% pe ordonator de credite. Ce ne asigurăm noi cu această ocazie este că absolut toată lumea va avea o distribuție corectă a sporurilor. Nu se mai întâmplă ca până acum, când unii, doar pentru că erau șefi, luau niște sporuri foarte mari față de restul angajaților. Fiind obligatoriu ca fiecare bugetar să aibă norma de hrană și să aibă acest voucher de vacanță, atunci în nivelul sporurilor trebuie să fie prinse pentru toată lumea. Considerăm că este o variantă mai corectă”, a explicat Olguța Vasilescu, la finalul discuțiilor cu sindicaliștii din Educație pe marginea proiectului Legii salarizării bugetarilor, potrivit Agerpres.

Continuă discuțiile cu sindicatele de la Cultură

Aceasta a precizat că la elaborarea proiectului au fost luate în calcul datele de la ministere, dar și de la sindicate, privind numărul de angajați și salariile în plată la ora actuală.

„Noi am lucrat pe datele pe care ni le-au dat ministerele. Le considerăm pe acelea corecte. Am cerut date și de la sindicate ca să avem un control încrucișat asupra a ceea ce înseamnă numărul de personal și salariile care sunt la ora actuală în plată. Deci nu ar trebui să fie niciun fel de probleme”, a precizat ministrul Muncii.

Aceasta a reafirmat că, în urmă cu o săptămână și jumătate, reprezentanții Ministerului de Finanțe au făcut un calcul și atunci anvelopa ieșea „undeva la 31 de miliarde”. După discuțiile cu partenerii sociali, datele vor fi reanalizate de MFP pentru a nu fi depășit plafonul de 32 miliarde lei.

„Draftul de lege îl vom avea cel mai probabil undeva la finele lunii martie când vom finaliza discuțiile cu absolut toți partenerii”, a mai spus oficialul.  Discuțiile pe marginea salarizării unitare au început luni, primii chemați la consultări fiind reprezentanții sindicatelor din ordine publică, și au continuat cu sindicatele din Sănătate. Următoarea întâlnire pentru elaborarea proiectului de lege privind salarizarea unitară este programată pentru vineri, 10 martie, cu sindicatele din cultură.

Criticile lui Ponta, contestate

În ceea ce privește afirmațiile lui Victor Ponta, care s-a întrebat de unde o să ia guvernul bani pentru majorarea salariilor, Olguța Vasilescu a menționat că temerile sunt nejustificate, în condițiile în care anvelopa bugetară este cu 10 miliarde lei mai mică față de cea din varianta Guvernului Ponta.

Cele mai citite

Minaur Baia Mare, eșec drastic în turul semifinalei Cupei EHF

Minaur Baia Mare a pierdut prima manșă a semifinalei din EHF European Cup, disputată în deplasare, cu echipa islandeză Valur Reykjavik, cu scorul de...

Top 5 electrocasnice care îți pot face viața mai ușoară

În societatea de azi, tehnologia a revoluționat cu adevărat felul în care oamenii lucrează și trăiesc, iar electrocasnicele moderne au devenit o parte integrantă...

Alexandru Maxim, spectacol în Turcia! Românul a dat un gol și a pasat decisiv în victoria lui Gaziantep

Mijlocaşul român Alexandru Maxim a contribuit decisiv la victoria echipei sale, Gaziantep FK, cu scorul de 2-0, în fața formației Kasimpaşa, din etapa a...
Ultima oră
Pe aceeași temă