21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Liber la amenzi pentru românii fără asigurare obligatorie a locuinţei

Liber la amenzi pentru românii fără asigurare obligatorie a locuinţei

Primarii din România nu mai au niciun motiv să amâne amenzile aplicate celor care încă nu deţin o asigurare împotriva calamităţilor, după ce perioada de graţie prilejuită de campania electorală a luat sfârşit. Bănăţenii şi ardelenii sunt mai harnici şi din acest punct de vedere.

“Oamenii trebuie să înţeleagă că unde-i lege nu-i tocmeală. Am făcut toate eforturile pentru a populariza nevoia de asigurare, mai ales că agenţii societăţilor de asigurări ne-au vizitat destul de des. Acum vom trece şi la aplicarea amenzilor”, anunţă ferm primarul unui orăşel din judeţul Sălaj. Ardealul şi  mai ales Banatul au trecut deja la fapte în ceea ce priveşte aplicarea de amenzi celor care nu deţin încă o asigurare împotriva dezastrelor. Peste 140.000 de Timişoreni au fost chemaţi de autorităţi pentru a face dovada că deţin o asigurare împotriva dezastrelor. Urmează şi alţii. „Am mers pe avertismente în primele câteva luni de la apariţia legii. Acum probabil că vom trece direct la amenzi”, afirmă primarul unui oraş din sud-vestul ţării. Campania electorală a fost principalul motiv care i-a determinat pe edili să uite de amenzi. Acum însă nu mai este cazul, motiv pentru care ar trebui să ne întrebăm: oare merită să rişti să plăteşti o amendă de 500 de lei în loc să cumperi o poliţă de 90 de lei? Pentru orice om normal, răspunsul ar trebui să fie nu.


Nori negri la orizont. Statul nu mai dă bani sinistraţilor

Chiar şi pentru cei care acceptă să-şi asume riscul, lipsa unei asigurări de locuinţă îi poate costa. Preţul este unul chiar mai mare pentru că, potrivit legii în vigoare, statul nu mai dă nici măcar un leu persoanelor ale căror locuinţe sunt afectate de inundaţii. Costul real al falsei economii de 20 de euro poate ajunge, deci, la întreaga valoarea a locuinţei.  Aproape 2.000 de locuinţe au fost distruse integral în 2010 şi 2011 din cauza precipitaţiilor abundente şi alte câteva mii au fost avariate semnificativ. Imaginile de coşmar care prezintă sate întregi sub ape ne urmăresc deja de mai bine de doi ani şi, avertizează meteorologii, nu vor înceta să ţină prima pagină a ziarelor nici anul acesta.

Inundaţiile au devenit deja parte integrantă a vieţii noastre şi, tocmai de aceea, trebuie găsite soluţii de „coabitare” fără efecte adverse substanţiale. Consolidarea locuinţelor sau îndiguirea zonelor expuse sunt două dintre soluţii, însă ele ţin mai degrabă de voinţa autorităţilor decât de cea a fiecărui român în parte. Ce putem face pentru a ne proteja locuinţa? Soluţia este una singură şi se numeşte asigurare împotriva dezastrelor. Deţinerea unei poliţe emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) este cu atât mai necesară cu cât, potrivit unei legi în vigoare încă din 2011, statul nu va mai da nici un leu de la buget persoanelor afectate de inundaţii.

 Poveşti triste

Tanti Anica  are 88 de ani şi trăieşte într-o comună din judeţul Iaşi. Nu prea ştie ce înseamnă o asigurare, însă, precaută, fiica ei a achiziţionat la începutul lui 2011 o poliţă împotriva dezastrelor emisă de PAID. În satul în care trăieşte, an de an cel puţin o locuinţă este distrusă din cauza inundaţiilor sau a alunecărilor de teren. În septembrie anul trecut a venit şi rândul bordeiului în care trăia şi tanti Anica. A primit 10.000 de euro după nici o lună de la nenorocire. Cu banii aceştia şi-a cumpărat o casă în centrul satului, la doar 50 de metri de fiica sa. Într-o altă parte a României, în judeţul Vâlcea, lovit an de an de inundaţii crunte, familia lui nea Petre nu a avut acelaşi noroc. Băiatul îi spusese să ia o asigurare, însă, încăpăţânat din fire, nea Petre nici nu a vrut să audă. Avea să regrete. În august 2011, fiul şi fiica sa, plecaţi în Italia la muncă, aveau să-l vadă la ştiri cum plânge în faţa a ceea ce era odată casa pentru care muncise toată viaţa. Un nepot l-a luat la el în apartament la Vâlcea, însă nea Petre nu are cum să se obişnuiască cu viaţa de la oraş. 

Costă 10 euro pe an pentru casele din chirpici şi 20 de euro pe an pentru locuinţele din materiale moderne.

Despăgubeşte cu 10.000 de euro  proprietarii caselor din chirpici şi cu 20.000 de euro pe ceilalţi. 

Acoperă riscurile de inundaţii, cutremur şi alunecări de teren.

Este vândută legal doar de către următoarele companii: Astra Asigurări, ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Platinum, Uniqa.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă