15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Legea privind darea în plată are vicii semnificative

Legea privind darea în plată are vicii semnificative

Prima ridicare de excepţie de neconstituţionalitate la o notificare de dare în plată a unui contract de credit reliefează existenţa unor vicii semnificative şi contradicţii în legea dării în plată. 

Această excepţie a fost ridicată de Bancpost, care a cerut instanței controlul de constituționalitate al legii, după ce a formulat o contestație la o cerere de dare în plată, informează Profit.ro. Banca a refuzat să accepte o notificare de dare în plată de la doi clienți și a depus contestația la Judecătoria Câmpulung, ceea ce reprezintă o premieră, cu care băncile amenință încă de dinainte ca Legea să intre în vigoare.

Dincolo de faptul că mai sunt şi alte notificări pe aceeaşi materie, care urmează să ajungă la Curtea Constituţională a României (CCR), experţii din domeniu au descoperit noi defecte ale acestei legi controversate. Dragoş Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari, arată că în această primă fază băncile “nu au decât să-şi joace această unică carte – apelarea la CCR, altfel nu au cum să mai întoarcă legea înapoi”.

“Legea este promulgată, votată de parlamentarii noştrii iubiţi, în concluzie este unica şi singura cale. Dacă nu ar face această încercare, ar fi culpabile în faţa acţionarilor, pentru că nu au încercat să salveze nişte bani”, a explicat pentru România liberă Dragoş Vîlceanu.

Expertul a atras atenţia că, în conformitate cu art. 6 din Codul Civil în vigoare, legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare şi aceasta nu are putere retroactivă. Băncile au suficiente motive să se întrebe dacă legea e constitutională, pentru că actul normativ intervine într-un moment în care părţile deja au avut o înţelegere, din moment ce legea civilă nu are putere retroactivă. Dacă se trece de momentul acesta şi CCR decide că Legea 77 este constituţională, atunci legea o să aibă efecte, crede preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari

“Eu am în faţă tot o asemenea întâmpinare, dar adresată BCR. Este foarte clar că Legea 77/2016 a intervenit ulterior datei la care a fost semnat, de o mulţime de clienţi contractul iniţial de credit cu banca. În concluzie, nu este aplicabilă pentru acei clienţi”, a subliniat pentru România liberă Dragoş Vîlceanu.

Expertul atrage atenţia că legea 77/2016 mai are şi alte vicii semnificative. “Are numai şapte pagini şi, dacă o să citiţi art. 8, al. 5, o să vă daţi seama că toate celelalte articole sunt inutile. Acest articol spune că «se pot adresa instanţei, pentru a li se şterge toate datoriile, inclusiv persoanele care au fost deja executate». În concluzie, toate celelalte articole din această lege, care îi învaţă pe debitori cum să apeleze la această lege de dare în plată, sunt inutile”, a precizat preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari

“De ce să mai depun eu notificare prin notar, să mai plătesc taxe notariale, impozit pe vânzare, impozit pe proprietate, întreţinerea la asociaţia de proprietari, abia după aceea sperând să-mi semneze banca darea în plată, dacă se poate face darea în plată direct, aşteptând să vină banca, să mă execute silit, să termine contractul şi apoi să fac dare în plată, conform art. 8, al. 5, dacă tot nu am bani să plătesc?”, se întreabă retoric Vîlceanu.

Conform acestuia, a mai scăpat încă un lucru neobservat. Articolul  11 din acelaşi act normativ spune că "această lege nu se aplică contractelor încheiate înainte de intrarea în vigoare", adică expirate, adică executate. "Am în faţă o altă întâmpinare, venită tot de la o bancă, în care, coroborat cu Codul Civil, art. 6, este şi art. 11 din Legea 77, care spune că legea «se aplică contractelor de credit aflate în derulare la momentul intrării legii în vigoare, precum şi contractelor ce urmează a fi încheiate ulterior datei de 13 mai 2016». Astfel, contractele care s-au încheiat înainte, adică oamenii deja au fost executaţi, nu intră în vizorul legii”, a exemplificat expertul.

"Legea are nişte vicii semnificative, se bate cap în cap, se anulează un articol pe altul, în aşa fel încât eu cred că se impune o urgentă modificare, altfel lumea o să le sară în cap. În mod normal, ar trebui să-i tragem de urechi pe cei care n-au fost capabili să dea o lege ca lumea", a opinat preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari.

Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă