19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Inundațiile dau bătăi de cap asigurărilor

Inundațiile dau bătăi de cap asigurărilor

Gradul încă redus de acoperire prin asigurare, precum și repartizarea neuniformă a polițelor obligatorii de locuință în România au făcut ca daunele plătite să fie la un nivel foarte scăzut, contrar trendului internațional.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) a achitat de la începutul acestui an doar 752.000 de lei despăgubiri, în ciuda valurilor de inundații. Doar puțin peste 540 de dosare se află în acest moment în lucru.

Numărul polițelor de asigurare obligatorie a locuinței a crescut constant în ultimul an și jumătate și a ajuns la peste 1,7 milioane, depășind, în premieră, numărul asigurărilor facultative. Cu toatea acestea, raportat la cele aproximativ 8,4 milioane de locuințe din România, ponderea asigurărilor PAD este încă una nesemnificativă. Mai mult, majoritatea polițelor sunt vândute în zone ferite de inundații majore cum ar fi, de exemplu, București. Județele cele mai expuse sunt și cel mai puțin asigurate. Aceasta este și explicația pentru numărul foarte mic de dosare de daună deschise în urma inundațiilor care au afectat mai multe județe din țară.

“Noi ne așteptăm ca în următoarea perioadă să vină mai multe dosare. De fapt, chiar ne dorim acest lucru și suntem pregătiți. Până la urmă, acesta este rolul nostru. Am fost înființați pentru a acoperi daunele suferite de oameni. Avem și un rol social“, au declarat  reprezentanții PAID.

 

Unde s-au plătit despăgubirile

 

Cea mai mare despăgubire plătită de PAID de la începutul anului a fost o daună totală cauzată de o alunecare de teren în Slatina, judeţul Olt, pentru care s-a plătit suma de 89.410 lei.

În ce priveşte riscurile de inundaţie şi alunecare de teren, între 1 mai şi 4 iulie 2016, au fost deschise 534 de dosare cu o valoare a rezervei de daună de 2,111 milioane lei. Din numărul total de dosare, în perioada 1 iunie-4 iulie, au fost deschise 441 de dosare cu o valoare a rezervei de daună de 1,758 milioane de lei.

Societatea de asigurare-reasigurare precizează că, din momentul în care toate actele sunt depuse la dosarul de daună, despăgubirea este plătită de către PAID în maximum 5 zile lucrătoare. Instrumentarea propriu-zisă, respectiv întocmirea dosarelor de daună, se face însă de către societăţile de asigurare care emit poliţele. PAID monitorizează situaţia acestor dosare şi, în limita pe care legislaţia o permite, ia măsuri în vederea diminuării termenelor de plată.

Potrivit PAID, cel mai frecvent motiv de respingere a unui dosar este cel de avizare a unui eveniment neasigurat pe PAD. Riscurile acoperite PAID sunt cele de cutremur, inundaţie şi de alunecare de teren, ca evenimente naturale.

De la începutul anului, s-au respins 233 de dosare. De asemenea, datele PAID arată că în mai 2016 numărul de poliţe emise a crescut cu 36,14% faţă de mai 2015, de la 82.050 la 111.702. Cea mai mare creştere, de 223,02% – de la 808 poliţe în mai 2015 la 2.610 în acelaşi interval din anul curent -, a fost înregistrată în judeţul Satu Mare. Cât despre luna iunie, creşterea a fost de 29,47%, dacă facem o comparaţie între 2015 şi 2016, de la 107.114 la 138.677 de poliţe. Totodată, cea mai mare creştere, de 200,89% (de la 559 la 1.682), a fost constatată în judeţul Bistriţa-Năsăud.

„Dacă ne referim la diferenţa dintre lunile mai şi iunie 2016, observăm că a existat o creştere de 24,15% a poliţelor, de la 111.702 în mai 2016 la 138.677 în iunie 2016, cea mai mare creştere fiind înregistrată în judeţul Tulcea, de la 913 poliţe în mai 2016 la 1.764 în iunie 2016“, precizează Societatea de asigurare-reasigurare.  În anul 2015 a fost plătit un număr de 991 de dosare în valoare de 3,052 milioane de lei.

Înainte de a intra în faliment, Astra Asigurări era cel mai important acționar al PAID, cu o cotă de 15% din capital. Acțiunile sale vor intra la masa credală, putând fi vândute sau preluate de unul dintre creditorii companiei, companie de asigurări.

Ceilalți acționari ai Pool-ului sunt Carpatica Asigurări, City Insurance, Euroins, Grawe România, Uniqa, ABC Asigurări, Certasig, Credit Europe Asigurări, Generali, Groupama și Gothaer. La finele lunii septembrie 2015, PAID avea în portofoliu peste 1,53 milioane de polițe, de două ori mai mult decât în urmă cu un an.

Sub sigla PAID este vândută polița obligatorie de asigurare a locuinței, care acoperă riscurile de cutremur, inundație și alunecări de teren și costă 20 de euro pe an pentru casele din materiale moderne sau 10 euro pe an pentru cele din chirpici. Acoperirea poliței este de 20.000 de euro sau, respectiv, 10.000 de euro.

 

Asigurare sau taxă?

 

Populaţia percepe asigurarea obligatorie a locuinţei împotriva riscurilor de catastrofă ca pe o taxă, iar percepţia greşită este cauzată şi de comunicarea slabă, a declarat Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară. „Fondul locativ: 8,4 milioane de locuinţe, număr contracte în vigoare – 1,52 milioane, grad de cuprindere în asigurare – 17,7%. Concluzia: grad mic de cuprindere în asigurare; tendinţă staţionară a primelor brute subscrise noi în ultimul an. Măsurile pe care cred că ar trebui să le luăm ar fi necesitatea de a impulsiona dezvoltarea acestui segment în cooperare cu autorităţile locale sau centrale şi,  nu în ultimul rând, reanalizarea sistemului de protecţie a populaţiei. De ce ne aflăm aici? După părerea mea, există cel puţin două motive. Unu: nivelul de credibilitate relativ scăzut al industriei asigurărilor. Este generat într-o mare măsură inclusiv de percepţia pe care o au oamenii în ceea ce priveşte asigurarea de răspundere civilă auto, făcând o paralelă între cele două tipuri de asigurări obligatorii. Când spun de percepţie a populaţiei doresc să mă refer inclusiv la faptul că încă se percepe această primă ca o taxă plătită. O taxă plătită pentru ca oamenii să se asigure. Aici este o greşeală“, a spus Cornel Coca Constantinescu.   

 

Adevărata asigurare a locuinței

 

La baza oricărei asigurări de locuinţă sunt patru categorii
mari de riscuri. Astfel, asigurarea ar trebui să acopere, în primul rând, riscurile ataşate clădirii din care face parte locuinţa. În al doilea rând, ar trebui asigurate bunurile din locuinţă, opţiune pe care asigurarea obligatorie şi „clonele“ apărute în piaţă nu o oferă. Un al treilea risc important este asigurarea pentru eventualele accidente suferite de membrii familiei în interiorul locuinţei asigurate. Nu în ultimul rând, este importantă şi componenta de răspundere civilă faţă de terţi. În acest caz, un exemplu concludent îl constituie eventualele pagube provocate vecinilor de o banală inundaţie.

Aceste patru categorii mari de riscuri pot fi combinate în orice fel, în funcţie de nevoile şi disponibilităţile financiare ale clientului, însă este bine ca poliţa să le cuprindă pe toate patru. Un criteriu important în alegerea unei poliţe de locuinţă îl reprezintă notorietatea şi stabilitatea companiei care o emite. Orice companie din România poate fi verificată pe site-ul oficial al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

În plus, trebuie citit cu atenţie contractul de asigurare şi, mai ales, clauzele speciale din capitolul „excluderi“. Aici pot apărea, şi chiar apar, destule surprize care devin neplăcute în cazul producerii riscului asigurat. Decizia trebuie să ţină cont, evident, şi de preţ, dar neomiţând celelalte caracteristici enumerate mai sus. Contractele de asigurare au şi excluderi. Aceste clauze speciale arată situaţiile în care asigurătorul nu va plăti dauna. Prevederile sunt absolut normale şi ele există în contractele de asigurare de oriunde din lume.   

Care este situaţia despăgubirilor pentru inundaţii în Europa

C

ererile de despăgubiri în urma recentelor inundaţii din Germania vor ajunge, probabil, la aproximativ un miliard de euro, vor afecta profitabilitatea asigurătorilor germani, dar este puţin probabil să ameninţe profilele lor de creditare, se arată într-un raport publicat de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings.

Cel mai semnificativ impact va fi resimţit de companiile cu o cotă ridicată de piaţă în sectorul asigurării locuinţelor şi al automobilelor, în special Versicherungskammer Bayern şi SV SparkassenVersicherung, care sunt active în regiunile cele mai afectate de inundaţii, se arată în raportul Fitch. Pierderile economice vor depăşi semnificativ un miliard de euro deoarece doar aproximativ o treime din poliţele de asigurare a locuinţei din Germania includ acoperirea în caz de dezastre naturale, apreciază agenţia de evaluare financiară. Furtuna Elvira a afectat Germania în perioada 27-30 mai, provocând inundaţii în special în landurile Baden-Wuerttemberg, Renania de Nord – Westfalia şi Bavaria.

Costul celor mai grave inundaţii din Franţa din ultimele trei decenii ar putea ajunge la două miliarde de euro, asigurătorii francezi estimând că vor primi cereri de despăgubiri în valoare de sute de milioane de euro, transmit Euronews şi France 24, citate de Agerpres. Oficialii avertizează că nu se aşteaptă ca apele să revină la nivelul normal cel puţin o săptămână, în timp ce unele regiuni franceze au rămas sub cod portocaliu. În Paris, apele Senei s-au stabilizat după ce au atins nivelul de 6,10 m pe 3 iunie, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cel mai ridicat din 1982. 

Muzeul Luvru, care a rămas închis în weekend pentru a fi organizată evacuarea preventivă a operelor păstrate în depozite, urma să se redeschidă miercuri. Luni, Guvernul francez a anunţat crearea unui fond de urgenţă pentru a-i ajuta pe cetăţenii care „au pierdut totul“ în timpul inundaţiilor masive.

Premierul Manuel Valls a informat că zeci de milioane de euro vor fi disponibile pentru victimele inundaţiilor, care trebuie să aştepte timp îndelungat înainte ca firmele de asigurări să le acorde compensaţii pentru pierderile suferite.

„Fără întârziere, Guvernul a decis crearea unui fond de urgenţă pentru oamenii fără resurse, care au pierdut totul. Fondul va fi gestionat de prefecturile din departamentele afectate de inundaţii, care vor colabora cu serviciile sociale“, le-a declarat jurnaliştilor oficialul francez. 

După o săptămână de ploi abundente în Europa, au murit cel puţin 18 persoane în inundaţiile din Germania, Franţa, România şi Belgia. 

De acum două săptămâni, de când au început ploile puternice, 20.000 de persoane au fost evacuate şi puse la adăpost de serviciile de intervenţie, în cursul a 16.000 de acţiuni efectuate pe întreg teritoriul Franţei.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă