UPDATE: Guvernul a venit cu o propunere de majorare a salariului minim la 1.200 lei/lună începând cu 1 mai 2016, iar sindicatele au cerut, în acest context, „o corecție” la 1.275 lei, pentru a acoperi pierderile din primele patru luni, a declarat luni președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la finalul întâlnirii Consiliul Național Tripartit, care a avut loc la Ministerul Muncii, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, discuțiile nu s-au finalizat cu o concluzie, Guvernul urmând să vină cu o propunere ce va fi analizată în ședința Consiliului Economic și Social (CES) de marți. Hotărârea finală a Executivului cu privire la majorarea salariului minim în 2016 ar trebui să fie aprobată în ședința de Guvern de miercuri. Reprezentanții sindicatelor au precizat că, în cazul în care propunerea finală va fi de majorare a salariului minim la 1.200 lei/lună, din mai 2016, atunci la mijlocul lui ianuarie vor declanșa acțiuni de protest.
Reprezentanții Guvernului au propus, în discuțiile de luni seară din Consiliul Național Tripartit, majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 mai, motivând că este necesar un studiu de impact, însă sindicatele se opun, a declarat pentru Mediafax liderul CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu. Liderul sindical a precizat că propunerea reprezentanților Guvernului, de majorare a salariului minim pe economie începând cu mai 2016 nu poate fi acceptată de sindicate, care cer ca această majorare să se aplice din 1 ianuarie.
Bogdan Hossu a mai spus că reprezentanţii Guvernului şi-au motivat propunerea de majorare a salariului minim începând cu 1 mai prin faptul că este necesară realizarea unui studiu de impact. Consiliul Naţional Tripartit, la care au participat reprezentanţi ai Guvernului şi liderii confederaţiilor sindicale şi patronale, s-a întrunit pentru a discuta despre salariul minim pe economie în 2016, în condiţiile în care până joi trebuie luată o decizie legată de oportunitatea majorării acestuia.