8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Crestere spectaculoasa a joburilor oferite studentilor

Crestere spectaculoasa a joburilor oferite studentilor

Un studiu  realizat de BestJobs Index a analizat evolutia pietei muncii in prima jumatate a anului 2008, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, care se inscrie intr-un trend ascendent semnificativ.
Creste numarul de joburi oferite persoanelor cu potential, dar fara experienta: categoria elevi-studenti a avut o crestere de 262%. Acest lucru combinat cu absolvirea a doua generatii de studenti in acelasi an a ajutat companiile sa foloseasca presiunea concurentiala creata pentru a-si ocupa necesarul de joburi. In schimb, cresterea numarului de oferte de munca pe sofware in primul semestru al acestui an, fata de perioada similara a anului 2007, este de doar 27%, fata de media pe tara de 86%. Constantin Ferseta, de la Neogen, considera ca un motiv al stagnarii este cresterea foarte mare a salariilor din acest domeniu, care determina companiile sa creasca eficienta angajatilor existenti pentru a-si eficientiva costurile cu forta de munca. Salariile nete pentru programatori au atins aproape nivelul celor din Vest, dar productivitatea muncii este mai mica.
Firmele au inceput sa apeleze la head-hunting, intrucat numarul de aplicanti, chiar la anunturile de angajare existente, a scazut foarte mult. Programatorii au devenit o resursa scumpa.

Si ofertele pentru organizatiile nonprofit si voluntariat cresc. In intervalul ianuarie-iunie 2008 ofertele pentru ONG-uri si voluntariat au crescut cu 278% comparativ cu primul semestru al anului precedent.
Cele mai cautate cuvinte-cheie in primele sase luni ale acestui an au fost: secretara, sofer, director, inginer, economist, contabil, managaer, director general, operator, part-time, casier, operator calculator, gestionar, agent vanzari.
Domnul Ferseta a precizat ca BestJobs masoara cresterea pietei muncii din Romania, raportat la perioada de referinta. Calculul tine cont de cresterea numarului de anunturi dintr-un domeniu, raportat cu cresterea totala. Sunt luate in calcul anunturile de pe www.BestJobs.ro, cele din presa scrisa si de pe site-urile companiilor. In intervalul 15-30 iunie 2008  BestJobs a efectuat un sondaj privind preferintele pentru gasirea unui job, cu intrebarea: unde ai prefera sa lucrezi? Sondajul a fost realizat pe un esantion de 3.450 persoane si 46% au declarat ca ar prefera sa lucreze in strainatate, in special in Uniunea Europeana. Restul de 54% din romani declara ca prefera sa lucreze in Romania. La intrebarea "Tu iti iei toate zilele de concediu?" 58,37% din respondenti au declarat ca NU isi iau toate zilele. La sondaj au raspuns 6.817 persoane in perioada 19-30 iunie 2008.
BestJobs.ro s-a lansat in anul 2000. In acest moment sunt peste un milion de CIV-uri in baza de date si peste 20.000 de companii active.

» Oportunitati
Gasirea unui job este mult mai usoara in Bucuresti si marile orase, in special pentru studenti si calificati. Au crescut ofertele fata de primul semestru al anului 2007 in toate domeniile, in procente variabile. Foarte cautati sunt agentii de vanzari, serviciul clienti, imobiliare, inginerie, constructii-amenajari, banci, asigurari, achizitii/aprovizionare.

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă