11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAlegeri 2016CCR amână decizia privind Legea conversiei creditelor în franci elveţieni. Discuțiile vor...

CCR amână decizia privind Legea conversiei creditelor în franci elveţieni. Discuțiile vor fi reluate pe 7 februarie. Clienții disperați au protestat în fața BNR, exasperați de creșterea ratelor la credite în franci elvețieni

UPDATE 11.50: Curtea Constituțională a amânat, miercuri, decizia în ceea ce privește sesizarea de neconstituţionalitate privind legea conversiei creditelor în franci elveţieni. Discuţiile vor fi reluate în 7 februarie.

”Am amânat-o pentru acea formulă magică, pentru examinarea mai adâncă a problematicii şi pentru a da o decizie care să fie şi în consonanţă, nu în sensul soluţiei finale a admiterii sau respingerii, cu analiza pe care am făcut-o acolo (Legea dării în plată – n.r.) cu privire la retroactivitate, cu privire la impreviziune, dacă se aplică şi aici sau nu. N-am mai cerut nimic, doar simţim nevoia unei aprofundări a motivelor pentru care vom da o soluţie sau alta”, a precizat preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu.

 


CCR se va pronunța asupra constituționalității legii privind conversia creditelor în franci elvețieni. Actul normativ, care ar scădea cu până la jumătate ratele a peste 50.000 de români, a fost adoptat de Parlament și contestat de Guvernul Cioloș.

Guvernul Cioloș a ridicat o excepție de neconstituționalitate, după ce Parlamentul a adoptat actul normativ. Fostul Executiv a susținut că legea este retroactivă, având în vedere că se referă la contracte de credit încheiate în principal în perioada 2005-2008. După accentuarea crizei financiare, în 2009, băncile au renunțat să mai acorde credite în moneda elvețiană.

În prezent, aproximativ 52.000 de români dețin în jur de 54.000 de împrumuturi în franci elvețieni. Dacă legea conversiei va fi declarată constituțională, ratele lor vor scădea cu până la 50%, pentru a reveni la nivelul din momentul acordării creditelor. 

Principala prevedere a legii spune că toate persoanele fizice care au contractat un credit în franci elvețieni au posibilitatea să îl convertească într-un împrumut în lei, la cursul de la data acordării. Cum valoarea francului elvețian s-a dublat față de anii în care au fost acordate cele mai multe împrumuturi, deținătorii creditelor ar beneficia de o înjumătățire a ratei. 

Băncile văd o mică apocalipsă în caz că legea intră în vigoare. Zeci de mii de oameni riscă să își piardă casa.

Încă din 2015, când au apărut primele discuții serioase în privința adoptării unei legi a conversiei creditelor în franci elvețieni, bancherii comerciali și Banca Națională a României (BNR) au prezentat această eventualitate ca un mic dezastru.

Prima evaluare a BNR, din ianuarie 2015, arăta că pierderile băncilor se vor ridica la circa 4,6 miliarde lei dacă împrumuturile în franci elvețieni vor fi convertite în lei la cursul din momentul încheierii contractului. De atunci și până acum, însă, lucrurile s-au mai schimbat, mai ales pentru că unele bănci au negociat deja cu propriii clienți conversia. Concret, în 2015 existau circa 75.000 de contracte de credit în franci elvețieni, în timp ce astăzi mai sunt valabile doar 54.000.  

Cel mai bine în privința negocierilor s-a descurcat Banca Transilvania, care, prin preluarea Volksbank, s-a ales și cu cel mai mare portofoliu de credite în franci elvețieni din România (circa 20% din soldul total erau concentrate la banca austriacă). Pentru că a făcut oferte avantajoase clienților, BT a reușit însă să își curețe bună parte din portofoliu. Alte bănci care au un sold semnificativ de împrumuturi în monedă elvețiană sunt Bancpost, Piraeus, Raiffeisen, Banca Românească, OTP și Credit Europe Bank.

După preluarea Volks-bank, Bancpost a rămas lider în domeniul francilor elvețieni și, prin urmare, va fi și banca cea mai lovită de legea conversiei. Bancpost are peste 10.000 de clienți care dețin credite în franci elvețieni.

Cele 54.000 de credite în franci elvețieni sunt împărțite aproape egal în împrumuturi de consum cu ipotecă și împrumuturi imobiliare. Valoarea lor totală se apropie de 5,8 miliarde de lei, potrivit datelor BNR. 

La această sumă se mai adaugă alte 1,7 miliarde lei din credite externalizate, adică împrumuturi scoase din bilanțurile băncilor locale și înregistrate la alte entități din grupurile bancare respective. Noua lege se aplică și acestor împrumuturi. În aceste condiții, pierderile estimate ale băncilor vor depăși 2 miliarde de lei, o astfel de sumă fiind vehiculată deja și de către bancheri. 

Rate duble 

Majoritatea creditelor în franci elvețieni au fost contractate în anii 2007 și 2008. Atunci, cursul de schimb se învârtea în jurul a 2 lei pe franc. După venirea crizei și după o scurtă perioadă în care Banca Elveției a înghețat cursul, francul elvețian pur și simplu a explodat, așa cum se întâmplă de fiecare dată în criză pe fondul cumpărărilor masive de monedă elvețiană. Investitorii se uită întotdeauna ca la o țară sigură, de refugiu în perioade de dificultate economică.

În prezent, cursul de schimb a ajuns la peste 4,1 lei pe franc, ceea ce înseam-nă că ratele clienților cu credite în moneda elvețiană s-au dublat. Noua lege le dă posibilitatea să reducă obligațiile lunare la nivelul din anii 2007-2008, adică la jumătate. În plus, ei vor putea alege dacă păstrează dobânda pentru franci și la creditele în lei sau merg pe varianta de dobândă pentru leu, fapt care constituie un alt mare avantaj.

În ciuda avertismentelor repetate ale BNR, creditele în franci elvețieni au fost la modă în anii 2006-2008. Ele erau accesate pentru dobânda mică la francul elvețian și aveau drept clienți, de cele mai multe ori, persoane care nu s-ar fi calificat pentru împrumuturi în variantele lor în lei sau euro.  

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă