21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Ce trebuie să știi despre cardurile de credit cu plata în rate,...

Ce trebuie să știi despre cardurile de credit cu plata în rate, în străinătate

Vrei să pleci în vacanță peste hotare și ai nevoie de un card de credit cu plata în rate, fără dobândă? Ai grijă ce ofertă alegi ca să nu te trezești că ratele rămân doar în spotul publicitar, iar acasă vei avea de plătit suma integrală.

„Vă rugăm să scanați bonurile de la magazinele unde ați făcut cumpărături în străinătate și să ni le trimiteți pe mail. Ulterior vă comunicăm ce decizie s-a luat și dacă pentru anumite tranzacții suma va fi împărțită în rate“, îmi răspunde sec domnișoara de la call center. Încerc să-i explic că pe site-ul băncii este o reclamă – „Ai trei rate fără dobândă pentru orice cumpărătură în țară și străinătate“, dar nu rezolv nimic. În cele din urmă primesc răspunsul: “Singura tranzacție care se încadrează în campania «CardAvantaj în vacanță se cunoaște!» și pe care o vom regla manual este efectuată la o agenție de turism. Menționăm faptul că celelalte tranzacții nu se încadrează în campanie“. Telefonic mi s-a explicat că, deși produsele cumpărate „s-ar fi încadrat în campanie“, nu corespundeau „codurile magazinelor“.

Cu alte cuvinte, înainte de a introduce cardul în POS pentru a plăti în rate, verificați cu atenție care sunt condițiile, fiindcă socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de peste hotare. De menționat că, în situația în care nu poți achita rata integrală, ci doar suma minimă comunicată de Credit Europe, dobânda este destul de usturătoare, respectiv 28%/an, cu mult peste cea a unui credit de nevoi personale, care este de circa 9,5%. Singurul comision pe care îl plătesc posesorii de card avantaj este cel de administrare anuală de 49 de lei pe an.

Ce oferte mai sunt pe piață

Cardul de cumpărături de la ING Bank pare să fie croit special pentru cei care doresc să călătorească prin lume – 12 rate fără dobândă în străinătate. Dacă vrei să plătești în 24 sau 36 de rate, atunci dobânda este 12%. Când te interesezi însă cum procedezi când faci plata la comerciant, ți se va răspunde cu jumătate de gură că trebuie să suni la call center pentru fiecare tranzacție în parte. Cu alte cuvinte, pe lângă extrasul de la bancă vei primi la întoarcerea în țară și o factură consistentă de la compania de telefonie.

În plus, trebuie achitat 35 lei taxa de emitere card și 35 de lei taxa anuală de administrare. Tot la call center trebuie să apelezi atunci când utilizezi peste hotare cardul de credit de la Piraeus Bank. Împrumutul poate fi împărțit în 3, 6, 12 sau 24 de rate, în funcție de valoarea tranzacției, însă este purtător de dobândă, respectiv 0,5% din valoarea împrumutului,  suma adăugându-se la fiecare rată în parte. De exemplu, la un împrumut de 300 de lei, luat în 12 rate, dobânda de 1,5 lei se adaugă fiecărei rate în parte, timp de un an. Dacă nu poți achita suma de pe extras și depășești perioada de grație, dobânda anuală este de 13,35%. Posesorul cardului plătește doar un comision de administrare de 40 de lei pe an.

Același mecanism de rambursare funcționează și în cazul cardului de credit de la Banca Românească, dobânda fiind însă de 1,5%. Numărul de rate pornește de la 3 și ajunge la 24. Pentru tranzacțiile din străinătate trebuie anunțat anterior la call center numărul de rate ales. Comisionul de administrare este de 35 de lei/an.   

Unde faci plângere

În cazul în care consideri că banca una scrie în reclamă și alta aplică în realitate, te poți adresa Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC). Sesizarea se completează online, pe site-ul www.anpc.ro. Tot online se încarcă și documentele probatorii. Răspunsul îl vei primi în maximum 30 de zile.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă