16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Ce ne spune ştiinţa despre leadership

Ce ne spune ştiinţa despre leadership

De ce ne dorim să muncim într-un anumit loc? De ce, dimpotrivă, alegem să ne dăm demisia? Neuroleadershipul ne oferă răspunsuri.

Citeam zilele trecute un articol foarte bine scris despre rolul departamentului de HR în organizaţii. Concluziile erau foarte logice, gravitând în jurul ideii că funcţiunea HR poate contribui substanţial la succesul unei companii atât timp cât HR-ul se va implica mai mult în business. Fraza de final era autoexplicativă: HR needs to become business oriented while business needs to become people oriented. E uimitor că încă dedicăm atât de mult efort pentru a trage acest tip de concluzii, când ele au fost deja demonstrate de stiinţă de foarte mulţi ani.

Cercetarea are deja soluţia la dilemă – „people oriented” sau „business oriented”, deşi prea puţini oameni sunt preocupaţi să o afle. Răspunsul se află în secretele propriului nostru creier, un organ crucial pentru toate succesele noastre în afaceri, însă căruia îi acordăm mult mai puţină atenţie decât merită. De ce oare ştiinţa nu a pătruns în business? Prejudecăţile culturale despre creier ne afectează modul cum ne raportăm la mediul organizaţional.

De ce oamenilor le e mai uşor, de exemplu, să înveţe despre finanţe şi contabilitate (azi cine nu ştie de P&L şi Balance Sheet…nu e în business), însă li se pare că nu e treaba lor să ştie – măcar la nivelul noţiunilor de bază – despre cum le funcţionează creierul?

Dorinţa de a avea cât mai multe cunoştinţe financiar-contabile este extrem de utilă pentru că vine din încercarea noastră de a simplifica şi a înţelege logic lucrurile şi a obţine o imagine de ansamblu cât mai clară, mai cuprinzătoare.

2011/08/16//194053-romania-libera-editia-online.png

Cele mai citite

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă