13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Capcanele creditelor rapide: dobânzi de peste 92.000%. Împrumuți un leu și plătești...

Capcanele creditelor rapide: dobânzi de peste 92.000%. Împrumuți un leu și plătești înapoi de 900 de ori mai mult

Contractele prin care IFN-urile oferă bani populației pot ascunde numeroase nereguli grave. Cele mai multe sunt legate de informațiile neclare legate de costul real al creditului, care, în lipsa reglementărilor, poate ajunge la un nivel halucinant.

Un control recent al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) la instituțiile financiare nebancare (IFN-uri) a scos la iveală extrem de multe probleme, din 40 de operatori în domeniu, 37 înregistrând abateri de la lege. Procentul este uriaș și reflectă cum lucrurile par a fi scăpate de sub control pe aceas­tă piață a creditelor rapide, unde fiecare creditor își face practic propriile reguli, iar dobânda anuală efectivă nu are limită și poate depăși chiar 92600%, așa cum am descoperit la o simplă cercetare a ofertelor.

Comisioane nelegale

Lista abaterilor constatate în controlul din perioada 8 mai – 16 iunie este extrem de lungă și include lipsa menționării dobânzii penalizatoare în contract sau chiar a dobânzii. De asemenea, ANPC a constatat lipsa informației obligatorii referitor la o avertizare privind consecințele neefectuării plăților. Totodată, nu se specifică clar și concis dreptul de rambursare anticipată și nu există procedura clară de rambursare anticipată parțială sau totală. Contractele conțin condiții generale speciale și condiții generale care nu sunt semnate de consumator. Mai grav, inspectorii ANPC au constatat că se percep comisioane în afara celor permise de legislația în vigoare, un exemplu fiind comisionul de prelungire perceput în sume diferite pentru prelungirea datei de scadență inițial agreată.

DAE netransparentă

Încasarea comisionului de administrare în avans și în totalitate în condițiile în care operatorul economic nu poate motiva această acțiune; perceperea unei dobânzi penalizatoare mai mare de 3 puncte procentuale peste dobânda curentă; nerespectarea termenului minim de 15 zile precontractual, în care consumatorul are dreptul de a primi informațiile privind creditul oferit; neoferirea unui exemplu de calcul DAE reprezentativ sau nemenționarea ipotezelor folosite în calculul DAE sunt alte câteva exemple de nereguli constatate de ANPC.

De asemenea, în cazul retragerii din contract în cadrul celor 14 zile puse la dispoziție, IFN-urile verificate percep nu doar sumele utilizate din credit și dobânda aferentă, ci și comisionul de administrare. Și mai grav, inspectorii au constatat un cost total al creditului incorect sau situații în care nu se specifică în contract valoarea total platibilă de către consumator. În plus, contractele de credit cuprind chiar informații contradictorii.  De asemenea, în anumite cazuri, creditorii au perceput timp de 59 de luni doar dobânda, după care în ultima lună se plătește suma împrumutată. Tot în cazul creditelor rapide, sunt situații în care dobânzile și dobânzile penalizatoare au fost percepute și pe parcursul procedurii de executare silită. ANPC a mai constatat că la finalizarea contractului de credit nu se înmânează documentul prevăzut de lege conform căruia se atestă faptul că nu mai există obligație de plată, ci se trimite doar un SMS.

Pentru aceste abateri, ANPC a acordat 62 de avertismente și 22 de amenzi contravenționale însumând 337.000 lei. Totodată, a cerut încetarea practicilor comerciale incorecte și chiar restituirea sumelor încasate fără temei legal în termen de 15 zile. De asemenea, a dispus suspendarea derulării campaniilor publicitare până la intrarea în legalitate.    

O piață nereglementat

În prezent, în România sunt autorizate 147 de IFN-uri, dar activitatea acestora nu este supravegheată de către Banca Națională a României.  Dobânzile penalizatoare și modul în care acestea sunt percepute sunt lăsate la latitudinea fiecărui creditor. Chiar dacă își atrag clienții cu formulări de genul „credit cu dobândă zero“, costurile în cazul depășirii termenului scadent sunt uriașe. De pildă, pe site-ul unui astfel de IFN, HoraCredit, scrie că în cazul unui credit de 1.000 de lei, acordat pentru 7 zile, DAE, care reprezintă costul total – dobânzi plus comisioane – poate ajunge la 92621,7%. Adică la un leu împrumutat, poți ajunge să dai înapoi 927 de lei.

În cazul Ferratum, la un credit de 1.400 lei pe 62 de zile, DAE maxim poate ajunge la 7715%. „Primul credit este gratuit (cost: 0 RON), dacă este rambursat până la scadență! Dacă nu este rambursat integral până la scadență, costul total al creditului este de: 998.00 RON, DAE este 7715%, iar suma totală de rambursat este de 2.398 RON, plătită în două rate egale“, se arată pe site-ul companiei.

Mesajul este neclar, pentru că de fapt, la o DAE de 7715%, aplicată la toată suma împrumutată de 1.400 de lei, dacă nu respecți scadența, costul total este de circa 108.000 lei, conform calculelor noastre.    

Parlamentul ar putea limita dobânzile

IFN-urile din asta trăiesc, din dobânzile penalizatoare uriașe, care împovărează enorm pe cei care apelează la astfel de împrumuturi rapide.

Clientela lor este formată din persoane cu istoric negativ la rambursarea creditelor, introduse în baza de date a Biroului de Credit. Conform informațiilor primite de „România liberă“ de la BNR, în ultima perioadă se observă o creștere semnificativă la împrumuturile acordate de IFN-uri, pe fondul general al majorării creditării de consum.

Anumite țări au reglementat nivelul dobânzilor penalizatoare, iar o astfel de inițiativă legislative a apărut recent și la noi. Astfel, deputatul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, a anunțat că a depus în Parlament trei proiecte de lege pentru cei împovărați de datorii, care din septembrie vor fi dezbătute în regim de urgență. Primul dintre ele va limita dobânda penalizatoare a IFN-urilor, ca să nu se mai ajungă la sumele aberante pe care le au de plătit împrumutații.    

 – 92621,7% este dobânda cerută la împrumuturile unei instituții financiar nebancară. Adică la un leu împrumutat, poți ajunge să dai înapoi 927 de lei.

Cele mai citite

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă