13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Bancile nu recompenseaza deponentii de cursa lunga

Bancile nu recompenseaza deponentii de cursa lunga

» In ultima vreme s-au lansat promotii tentante pentru depozitele in lei si euro, o parte din acestea doar pentru fondurile nou-atrase de la clienti.

» Nici o banca nu-i premiaza, deocamdata, prin ceva procente suplimentare, pe deponentii care isi mentin perioade lungi banii in banca.

Lansarea de promotii a dorit sa potoleasca foamea temporara de lichiditati a bancilor. Acestea sunt nevoite sa-si majoreze provizioanele ca urmare a cresterii volumului restantelor si nu mai pot sa acceseze linii de finantare de la bancile-mama, confruntate la randul lor cu probleme in tarile de origine. Exista insa doua categorii de promotii. Prima se adreseaza tuturor deponentilor – indiferent daca vin cu bani de acasa sau dintr-un depozit proaspat lichidat din aceeasi banca – si aduce randamente superioare ofertei curente, dar nu mult peste media pietei. De exemplu, CEC a lansat un depozit aniversar ("145 de la infiintarea bancii") pe 145 de zile, cu dobanda de 13%, fixa, care se incaseaza in avans (deci randamentul final este mai mare, in ipoteza ca dobanda este utilizata pentru deschiderea unui nou depozit).

 

Dobanda depozitului aniversar este cea mai buna din oferta CEC (pentru depozitele la termen, banca plateste intre 11,25% la o luna si 13% la 12 luni), iar accesul la acest produs este deschis atat clientilor vechi, cat si celor noi. A doua categorie de promotii vine cu randamente superioare mediei, dar la acestea au acces doar clientii care vin cu sume noi. ING deruleaza, de pilda, o promotie prin care doreste sa atraga doar sume noi (dobanda de 14% pentru disponibilitatile din contul current) pana la sfarsitul lunii, dar a operat recent o reducere a dobanzilor la 9% (de la 10,25%) pentru clientii vechi. Discriminarea intre clientii noi si cei vechi se masoara deci in procente: 5, mai exact. Banca Transilvania, Banca Romaneasca, Credit Europe, Piraeus Bank au avut, la randul lor, oferte promotionale de-a lungul ultimelor luni pentru clientii noi, in detrimentul celor vechi.

 

Raiffeisen acorda dobanzi "Top 3" doar pentru clientii care si-au deschis un depozit in perioada octombrie 2008-martie 2009 (este vorba de un depozit pe 3 luni). De exemplu, la sume mai mari de 40.000 lei, diferenta intre dobanzile "Top 3" si cele din oferta standard este de 2,4% (12% fata de 9,6%). Sigur, nimic nu va opreste, teoretic, sa migrati de la o banca la alta pentru a prinde noile oferte, exceptand, poate, comisionul de retragere de numerar (uneori chiar si de 0,5%) si posibilitatea de a pierde dobanda in cazul in care retragerea se face inainte de scadenta. Din acest motiv, vanatorii de promotii ar trebui sa se limiteze la scadente mai scurte (sub 9 luni) sau sa tinteasca, eventual, doar spre conturile de economii unde nu exista limitarile privind scadenta. Sa amintim ca, la inceputul anului, pe langa strategia de a incuraja depunerile noi, existau si ofertele preferentiale destinate celor cu sume mari, dobanzile oferite fiind cu cateva procente bune peste cele din oferta standard.

Diferente de tratament intre clientii noi si cei vechi nu apar doar in cazul depozitelor, ci, mai ales, in cel al creditelor. Exista destule imprumuturi de nevoi personale "uitate" la dobanzi de peste 20% din anii 2004-2005, cand rareori dobanda era legata printr-un anumit algoritm de un indice de referinta. Promotiile care au tintit debitorii noi au operat reduceri succesive ale dobanzii, fenomen ce nu a usurat insa in nici un fel efortul de rambursare pentru clientii vechi. Cum bancile au o problema serioasa de imagine dupa spargerea bulei creditului, in urma cu doi ani, ar fi poate utila o strategie de recompensare a clientilor vechi pe care nu i-au transformat inca in inamici.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă