Trei motive pentru a face pasul spre investiții imobiliare

Suntem in 2015, iar piata de imobiliare, chiar daca a inceput sa se miste, preturile sunt cu mult sub nivelurile din 2007-2008, ceea ce arata un potential de crestere atat la nivel de pret, cat si la nivel de investitii. Prin urmare, daca iti cauti o locuinta pentru o perioada medie de timp sau vrei sa investesti in acest sector iti aduc 3 motive pentru a face acest pas.

Share

Bogdan Daradan 0 comentarii

Actualizat: 23.06.2015 - 20:42

Cand vine vorba de pretul real al unui imobil, e destul de complicat sa ai o garantie ca il vinzi la pretul corect sau ca il cumperi. Dar ultimele studii arata ca piata de imobiliare, dupa declinul datorat crizei incepe sa se stabilizeze si sa creasca incet, nu neaparat la nivel de preturi, ci la nivel de ofertă si de cerere. Practic, pentru cei curajosi, este o oportunitate sa investeasca in achizitia unei garsoniere sau a unui apartament. Va prezint trei motive care va vor incuraja sa va reorientati catre imobiliare.

1. Prețurile sunt mici datorita dosarelor de tip "Prima Casa" si a dezvoltatorilor care au ramas cu proiecte nefinalizate

Concurenta in zona de imobiliare este acerba. Pe de o parte se bat bancile in oferte de creditare de tip Prima Casa, si apoi dezvoltatorii care au proiecte in desfasurare si ca sa nu piarda investitiile facute lasa din pret. La nivel national, in perioada 2008-2014, potrivit institutului national de statistica, prețurile au scăzut, în medie, cu 31-33%. Si nu vorbim aici doar de orase mici, vorbim de centre urbane precum Cluj, Timisoara sau Bucuresti.

Au fost zone in care preturile apartamentelor au scazut si cu 50-60% ceea ce denota ca inainte oferta era umflata ireal. Cel mai mult au scăzut prețurile locuințelor noi. Practic, daca iti cauti o casă, un apartament sau un teren, vei gasi oferte la preturi de trei ori mai mici decat in anii precedenti. Exista in Bucuresti, de exemplu pe site-ul premierimobiliare.ro, o oferta pentru o garsoniera intr-un ansamblu rezidential la trei minute de o statie de metrou la doar 21.400 euro. Dacă mai socotim și scăderea dobânzilor bancare la creditele imobiliare, realizăm că acest moment este ideal pentru o astfel de investiție in zona de garsoniere pe care apoi le poti sub-inchiria.

2. Oferta este extrem de diversificata

Piața imobiliară s-a adaptat tendintelor din zona de inovare si avem oferte de apartamente cu masini incluse in parcare, cu acces spa, piscina si tot felul de argumente care in urma cu cativa ani erau de tip SF.

3. Câștigurile investițiilor în imobiliare depășesc dobânda pe care o primești de la bancă

Pentru ca exista criza de lichiditati pe piata, foarte puține bănci mai oferă dobânzi la depozitele în lei ce depășesc 4% pe an. La depozitele în euro, dobânda este, în general, sub 3% pe an. Dacă luăm în calcul rata inflației, care anul trecut a fost de 1% în România conform Băncii Naționale, și mai scădem și comisioanele bancare, constatăm că dobânda primită este, în realitate, mult mai mică. Practic, daca ai 25.000 - 30.000 de euro e  mult mai sigur sa-i investesti intr-o locuinta decat sa-i depui pasiv la o banca.

Citește totul despre:

Comentarii