7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Statul jupoaie sărăcia. România, pe locul 8 în Europa la birurile pe...

Statul jupoaie sărăcia. România, pe locul 8 în Europa la birurile pe muncă

Cu toate că avem printre cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, într-un an, românii muncesc până pe 20 iunie doar pentru a achita dările către stat, ceea ce ne plasează pe locul opt în rândul celor 28 de state membre.

Ziua „eliberării fiscale” în România, când începem să muncim pentru noi, este 20 iunie. Până atunci, tot ce câștigăm este echivalentul taxelor către stat. Din acest punct de vedere, suntem pe același loc cu Cehia, Letonia, Lituania, Olanda și Slovacia, potrivit unui clasament realizat de Institutul Economic Molinari din Bruxelles.

Conform sursei menționate, un român are o rată de taxare de 46,69%, în urma căreia rămâne cu un salariu mediu net de 4.461 de euro. Cel mai repede scapă de taxe locuitorii din Cipru, pentru care ziua eliberării fiscale este 27 martie, rata de taxare fiind de 23,4%. Ei sunt urmați de cetățenii din Irlanda, Marea Britanie, Bulgaria și Luxemburg, care termină de achitat taxele în lunile aprilie și mai.

Cele mai mici salarii

Datele statistice publicate de Institut arată un tablou dezolant. Cu un salariu brut real, care include și contribuțiile sociale datorate de angajat, de 8.368 de euro, România ocupă penultimul loc în UE 28. Din această sumă, după ce sunt reținute taxele și impozitele pe muncă, dar și TVA de 19%, românii rămân cu o sumă de 4.461 euro net. În urma noastră se află doar Bulgaria, unde acest câștig este de 6.256 de euro brut, iar salariul net anual este de 3.855 de euro. Ziua eliberării fiscale la vecinii bulgari în acest an este 21 mai. Înaintea noastră se află Ungaria, cu un salariu brut real de 12.682 de euro și un câștig net de 6.230 de euro. Ziua eliberării fiscale la ei este 5 iulie.

Comparativ, un angajator din Luxemburg plătește pentru un salariat în total suma de 63.836 euro, fiind cel mai mare cost din UE. În Belgia, costul total este de 59.775 euro, iar în Olanda, de 58.609 de euro. În Europa, conform sursei citate, taxele sociale plătite de angajator sunt invizibile pentru majoritatea lucrătorilor, nefiind trecute pe fluturașul de salariu, dar au un grad mare de împovărare pentru angajator. Pentru un muncitor obișnuit, acest cost variază de la mai puțin de 1% din salariul brut, în Danemarca, la 50%, în Franța. 

Printre cele mai mari taxe

În ciuda faptului că românii au salarii foarte mici, rata de taxare este foarte mare, de 46,67%, incluzând o cotă de TVA de 19%. Înaintea României se află state ca Franța, unde cota de impozitare efectivă a muncii este de 57,41%, Belgia (56,74%), Austria (54,28%), Germania (52,27%), Grecia (52,10%), Ungaria (50,88%) sau Italia (51,56%). Cea mai mică rată de taxare efectivă este în Cipru, de 23,4%.

Cu toate că Guvernul se laudă cu taxe mici, în realitate costul muncii este uriaș în România. Pentru a plăti un euro net unui salariat, un angajator cheltuiește 1,75 euro, al optulea cel mai mare cost din UE (fără TVA). Pe primul loc se află Franța (2,20 euro), Belgia (2,15 euro), Austria (2,05 euro), Germania (1,97 euro), Grecia (1,92 euro), Italia (1,92 euro) și Ungaria (1,86 euro). La polul opus se află Cipru (1,22 euro).  

Cele mai citite

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...
Ultima oră
Pe aceeași temă