12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVezi ce au făcut bulgarii cu avionul lui Todor Jivkov

Vezi ce au făcut bulgarii cu avionul lui Todor Jivkov

Avionul folosit de fostul dictator comunist bulgar Todor Jivkov a fost scufundat miercuri în apele Mării Negre, el urmând să devină o atracţie turistică, relatează site-ul Novinite.com, citat de Mediafax.

Avionul a fost scufundat la ora locală 10.44 (10.44 ora României) şi se află în prezent la 23 de metri sub nivelul mării şi la circa două-trei mile de staţiunea Konstantin şi Elena, din apropierea portului Varna.

În septembrie 2009, o platformă specială a mutat avionul, un Tupolev 154, fără aripi, pe Lacul Varna, de unde a fost transportat ulterior cu o barjă la şantierul naval Varna, unde a fost curăţat şi i-au fost înlăturate toate sistemele şi cablurile.

Avionul a ajuns în portul Varna luni.

Cu timpul, avionul de 11 metri înălţime şi 48 de metri lungime va deveni un recif artificial şi refugiu pentru multe specii marine. El va deveni o atracţie turistică dar şi un loc de practicare a scufundărilor.

Accesul la avion va fi liber.

Fostul avion guvernamental TU-154 a fost fabricat în 1971 şi a efectuat ultimul său zbor la 16 septembrie 1999, pe ruta Varna-Sofia.

Fosta navăde pescuit “Pioneer” al lui Jivkov a fost scufundat în acelaşi scop în vara lui 2008, în apropiere de oraşul Sozopol de pe coasta sudică a Mării Negre.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...
Ultima oră
Pe aceeași temă