14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUn TVA mai mare: mai bine cu, decat fara

Un TVA mai mare: mai bine cu, decat fara

Politica veniturilor poate juca un rol esential in mentinerea cheltuielilor bugetare la niveluri compatibile cu echilibrul macroeconomic. Numai ca ea este foarte efectiva cand este vorba de a evita cresteri salariale incompatibile cu pozitia fiscala in sectorul public. Dar raspunde cu intarziere cand este vorba de a reduce factura cu salariile publice. In general, aceste reduceri se pot face prin eliminarea fortei de munca, ce depinde de rigiditatile incorporate in legislatia muncii. Cu alte cuvinte, este mai usor sa eviti cresteri salariale decat sa reduci ponderea salariilor in PIB.
Din acest punct de vedere, cresterile salariilor in sectorul public asumate de Guvern la sfarsitul anului 2004, care acum sunt continuate (urmeaza o crestere salariala in sectorul public in octombrie), au fost riscante. Pentru anul 2006 se poate evita o crestere a salariilor in sectorul bugetar, incompatibila cu echilibrele macroeconomice. Dar va fi dificil de redus factura salariilor. Deci, tot TVA-ul apare ca solutia fezabila pentru o eventuala reducere a deficitului bugetar, ca raspuns la o eventuala deteriorarea a contului curent.
Politica de ajustare a preturilor la energie a ajutat deja foarte mult in efortul de a reduce pierderile cvasifiscale si in reducerea consumului si a deficitului contului curent. Corectiile au fost majore in 2005. O ajustare similara a preturilor energiei nu este preconizata pentru 2006. Si din aceasta perspectiva apare evident ca solutiile “cota unica” sau “TVA” sunt cele mai eficiente instrumente ramase disponibile pentru decidentii de politica economica. Evident, corectii pot veni si de la socuri externe sau de la ajustarile pe care sectorul privat le va face in productivitatea muncii. Dar nu ma refer la ele, pentru ca nu sunt instrumente de politica.
Acum voi prezenta, asa cum am anuntat, cealalta explicatie pentru care decidentii de politica economica si politicienii se feresc de cresterea TVA sau de revizuirea cotei unice. Presupunand ca este clar ca celelalte politici nu ofera solutii eficiente, politicienii pot sa accepte, la inceputul guvernarii, cresterea TVA sau revizuirea cotei unice. Desi au costuri politice pe termen scurt, aceste masuri, daca ar fi adoptate la 1 ianuarie 2006, ar fi "uitate” in urmatorii 3 ani care ar ramane, teoretic, pana la urmatoarele alegeri parlamentare. Mai mult, un raspuns pozitiv al economiei sau schimbari favorabile in contextul economic ar permite anularea ulterioara a cresterii TVA. Poate chiar catre sfarsitul perioadei de patru ani, inainte de alegeri. Dar daca, avand toate aceste rationamente, fortele politice tot nu-si permit sa sustina cresterea cotei unice sau a TVA-ului, atunci inseamna ca mai ramane o singura explicatie. Aceasta: politicienii nu cred ca alegerile vor fi peste ceva mai mult de trei ani, ci mult mai devreme. Atat de devreme ca o crestere a impozitelor le-ar fi defavorabila.
S-ar putea ca, din nou, competitia politica sa produca rupturi in coerenta necesara a politicilor economice. In campania electorala din 2004, competitia privind nivelul cotei unice – pe care in principiu au agreat-o si Alianta, si PSD – a generat nivelul de 16 procente. Costul acestei competitii a constat in pierderea de venituri bugetare semnificative. Tot asa, acum putem sesiza o competitie in interiorul Aliantei. Miza este cine sa nu propuna revizuirea cotei unice sau cresterea TVA. Anticipez ca urmeaza o perioada in care cat mai multi politicieni se vor grabi sa precizeze ca nu sunt de acord cu cresterea TVA-ului. Asta ca sa fie clar cand va fi sa se voteze.
Ma intorc la ministrul meu. Adica la Ministru. Daca a inteles cele doua necesitati la care m-am referit mai sus, ar sustine modificarea cotei unice sau cresterea TVA-ului. Dar daca, totodata, fortele politice se gandesc la alegeri anticipate, el nu poate sa-si permita acest lucru fara sa plece din Guvern. El ar putea sa propuna una dintre cele doua masuri dupa alegerile anticipate. Daca va mai fi ministru. Si daca pana atunci economia nu va derapa, aratand ca decizia vine cu intarziere. Dupa cum se vede treaba, a devenit dificil sa sustii revizuirea cotei unice sau cresterea TVA-ului si sa ramai, totusi, ministru de Finante. Si asta pentru ca politicienii gandesc ca publicul nu poate fi de acord, in nici un caz, cu cresterea impozitelor. Si daca actiunea nu s-ar solda cu nici un beneficiu, de ce s-o mai initiezi, nu? In atari conditii, te concentrezi pe alte treburi ale politicii fiscale, importante si ele. Desi importante, ele nu reprezinta totusi principala provocare a politicii fiscale. De, e greu sa-i faci pe plac unui moftangiu ca mine!
Publicul ar putea sari in ajutorul ministrului. Dar i s-a explicat publicului, in mod inteligibil, de catre politicienii care tin cont de el cand e vorba de voturi, care este principala provocare a politicii fiscale acum si de ce ar trebui revizuite in sus cota unica sau TVA-ul? Ce riscuri sunt daca nu se raspunde principalei provocari? Eu cred ca nu. Publicul este suficient de inteligent ca sa stie sa aleaga intre doua rele. Si, astfel, ar da suport cuiva care ar avea curajul sa explice in mod simplu de ce a venit vremea ca TVA-ul sau, inca si mai bine, cota unica sa fie crescuta.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă