Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Un muzeu din Paleolitic

In apropierea satului de vacanta Boga, langa satul Chiscau, la 17 septembrie 1975, in urma unei dinamitari in cariera de marmura de la Chiscau, in masiv s-a format o spartura prin care a coborat artificierul miner Curta Traian din localitate. ...

Share

Carmen Andrei 0 comentarii

10.03.2006 - 00:00
In apropierea satului de vacanta Boga, langa satul Chiscau, la 17 septembrie 1975, in urma unei dinamitari in cariera de marmura de la Chiscau, in masiv s-a format o spartura prin care a coborat artificierul miner Curta Traian din localitate. Dupa cercetarile stiintifice de rigoare, o parte a pesterii a fost amenajata si electrificata, fiind data in exploatare turistica la 14 iulie 1980. Cai de acces: pe DN-76, Oradea-Deva, cu derivatie la km 86 in comuna Sudrigiu, pe DJ-763, inca 16 km sosea asfaltata. Aici se afla una dintre cele mai frumoase pesteri ale Romaniei - Pestera Ursilor. Motiv de admiratie continua, aceasta pestera impresioneaza atat prin dimensiunile sale - 1.500 metri, cat si prin aglomeratia si varietatea formelor formatiunilor carstice, precum si prin densitatea unica in Romania a resturilor fosile ale ursului de pestera, considerat a fi disparut in urma cu 20.000 de ani. Pestera este structurata pe doua niveluri, unul superior, cu o lungime de 847 metri, amenajat pentru vizitarea de catre turisti, si unul inferior, de 700 metri, care nu poate fi parcurs de catre vizitatori, el este destinat cercetarilor specialistilor, fiind declarat rezervatie stiintifica. Etajul superior se compune din: Galeria Ursilor, bogata in formatiuni scheletice ale ursului de pestera; Galeria Racovita si Galeria Lumanarilor. "Mastodontul", "Racheta cosmica", "Lacul cu nuferi", "Ursul din tavan", "Palatele fermecate", "Casuta piticilor", "Vrajitoarea", "Altarul de la biserica" sunt doar cateva dintre denumirile simbolice pe care mintea umana le-a generat pornind de la asemanarile izbitoare cu obiecte din realitate. Intrarea in pestera se face printr-un pavilion prevazut cu usi duble, pentru a pastra microclimatul, la o altitudine de 482 metri, iar iesirea printr-o fascinanta galerie, a Lumanarilor, urmata de "Sala sfatului batranilor".
Temperatura, de 10°C, este constanta tot timpul anului, umiditatea fiind de 97%. Programul de vizitare este zilnic intre orele 10 si 17, cu exceptia zilei de luni. Tariful de intrare este de 60.000 lei, iar pentru copii - 30.000 lei. Fotografiatul si filmatul se fac doar in conditii speciale.

Citește totul despre:

Comentarii